“Ik ben een echte natuurliefhebber. Acht jaar geleden hoorde ik een reportage op de radio over volkstuinen in Delfshaven. Daardoor werd ik geïnteresseerd. Ik heb alle tuincomplexen rond het centrum bekeken. De rust van VTV Blijdorp sprak me enorm aan. Ik had ook helemaal niet het begrafenisgevoel waar sommige mensen wel eens over klagen als ze de entree van het complex zien. Ik had nooit gedacht dat ik tuinieren leuk zou vinden. Maar ik heb het erg naar mijn zin. Alles ontstaat zomaar, het gaat groeien en bloeien. Al die verschillende kleuren en vormen. Ik ben er een aantal keer per week, het buiten zijn is heerlijk. Maar ik slaap hier nooit. Daarvoor is mijn huisje niet geschikt. Het ligt lager dan de tuin en is erg vochtig. Het is al een paar keer ondergelopen. Het gaat snel achteruit, want het is van slecht materiaal gemaakt.

Ik ben wel betrokken bij de vereniging. Ik schrijf voor de Groene Blijdorper, ik help in de vlindertuin en ik zit in de commissie die onderzoek naar energiebronnen en kosten van stroomaanleg.

Soms ben ik wel eens bang dat het tuincomplex niet blijft bestaan. Hoe lang kunnen wij de druk van de gemeente weerstaan om op dit mooie stukje grote villa’s te bouwen? Daarom zou ik hier wel een ecopark van willen maken. Een gebied dat uniek is, waardoor het bestaansrecht heeft. Met veel alternatieve energiebronnen en een grote diversiteit aan dieren en insecten.

Ecologisch tuinieren betekent overigens niet dat je alles zomaar laat groeien. Dan geldt het recht van de sterkste. Dat zie je in die verwaarloosde tuinen. Voordat je ecologisch evenwicht bereikt ben je minimaal 20 jaar verder. Dus in een volkstuin móet je wel ingrijpen. Diversiteit komt ook niet aanwaaien, daar moet je in sturen.

Een gezond bodemleven is belangrijk. Door te spitten verstoor je het evenwicht in de bodem. Als je de grond met rust laat, ontstaat dat evenwicht na ongeveer zeven jaar. Dus onkruid haal ik er met de hand uit. Niet door te spitten of te schoffelen. Spitten is volgens Midas Dekkers ook helemaal niet nodig. Regenwormen doen dat werk voor je. Ik probeer al het tuinafval weer in de tuin te verwerken, dus ik breng zelden iets naar het milieupark.

Bijen en vlinders lok ik naar mijn tuin door speciale bloemen te planten waar ze op af komen. Brandnetels zijn bijvoorbeeld voedsel voor veel soorten vlinderrupsen. Een complex zonder brandnetels heeft ook geen vlinders. Afgevallen blad laat ik liggen, dat composteert vanzelf. Daarmee en met compost van mijn composthoop verbetert de kwaliteit van de grond langzaam maar zeker. Dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt.

Ja, ik hoop dat VTV Blijdorp nog lang zo heerlijk rustig en mooi mag blijven. ”

interview: april 2007, bijgewerkt april 2008