Vorig jaar zat ik (Olga) enige tijd in een rolstoel en ontmoette een mijnheer die zijn auto beneden parkeerde. Strikt als ik ben zei ik hier wat van, de man stapte uit pakte twee krukken en strompelde naar mij toe en ik zei: “oh je bent echt invalide”, „precies” zei de man en het ijs was gebroken, samen zijn we naar de kantine gehobbeld.

Juan (44) was, voordat hij in november 2011 een ernstig auto-ongeluk kreeg, financieel planner bij de Hypotheker en Barbara(42) is styliste bij Sissy Boy. Ze verteld:

„Na vele operaties en vele uren bij de fysiotherapeut is Juan gelukkig weer op de goede weg en konden we in 2013 weer een beetje vooruit kijken. We beseften dat we, op onze bovenwoning in Hillegersberg, de natuur en het buitenleven mistte. Samen met de zoon van Juan, Dimitri (8), zijn we, sinds juni 2013, de trotse eigenaar van tuin 48. We zijn beide erg gek op koken, oude meuk en interieur design”.

Juan kwam met het idee om een volkstuin te nemen. Dit viel in eerste instantie bij Barbara niet helemaal goed. Ze hadden een heftige tijd achter de rug en het vele werk dat in een tuin, in combinatie met een drukke baan, zag Barbara niet echt zitten. Maar, na wat surfen op het internet, ging ook Barbara overstag:

„We hadden een aantal tuincomplexen bezocht voor we bij VTV Blijdorp terecht kwamen. Het voelde meteen goed. Het opgeruimde entree en goed verzorgde paden gaf bij ons de doorslag, hier willen wij tuinieren. Al snel was er een afspraak gemaakt met het bestuur en voor we het wisten was het geregeld. Tuin 48 was van ons. De dertig jaar oude appelbomen, pioenroos en de enorme coniferen deden ons verliefd worden op dit stukje land. Helaas was het huisje aan vervanging toe, maar in het afgelopen winterseizoen hebben we een heerlijke nieuwe plek gecreëerd”.

Juan had als taak het huisje te ontwerpen en de bouw te coördineren, Barbara zorgde voor de inrichting:

„De tuin hebben we niet meteen groots aanpakt, ondanks dat we dat in eerste instantie wel wilde. We laten ons nu door de tuin leiden. We hebben in het eerste jaar veel weggehaald, ruimte gecreëerd en weer liefde gegeven aan de oude bomen en struiken. Een deel van de tuin is nog een woestenij maar, daar willen we dit komende winterseizoen verandering in brengen. We hopen daar een heerlijke bloementuin aan te leggen. Het grasveld (lees knollenveld) dat nu meer onkruid is zal plaats maken voor een moestuin. Dit seizoen hebben we al een beetje geoefend met courgettes, kruiden, bessen en tomaten. De laatste werden helaas door een mol vernietigd maar de courgetteplanten hebben ons heel veel vruchten gegeven. De komende jaren zullen we nog veel moeten leren en zal er vast het een en ander mis gaan maar, genieten zullen we zeker. Ben je nieuwsgierig naar ons of heb je goede adviezen? Als het tuinhek openstaat ben je altijd van harte welkom. Dat geldt natuurlijk ook voor alle kinderen, Dimitri vindt het heel erg leuk om nog meer vriendjes te maken”.

Tekst: Barbara en Olga