Bietenchutney

Tijdens onze oogsttentoonstelling hebben we, succesvol, onze eerste proeverij georganiseerd. Alle proevers hebben hun stem uitgebracht op het product dat zij het lekkerste vonden. 
De bietenchutney van Olga Vierbergen, werd door de proevers als het lekkerste gekozen. Nogmaals gefeliciteerd. 

Voor iedereen die ook graag aan de slag wil om deze heerlijke chutney te maken, plaatsen we hier onder het recept. Heel veel succes. 

Bietenchutney recept
500 gr bieten, 2 frisse appels, 1 grote ui, knoflookteenkaneelstokje, kruidnagels 2 stuks, zout evt pepergember, appelazijn of natuurazijn, suiker
1.De bieten schillen (doe handschoenen aan, het rood trekt in je vel) en in kleine blokjes snijden. Appels hetzelfde, uien snipperen, knoflook snipperen, gember snipperen. 
2. Azijn in de pan eventueel met wat water, niet teveel vocht anders blijft de chutney te nat. Alle gesneden, gesnipperde ingrediënten in de pan. Met zout, gember, peper, kruidnagel enz. Aankoken en zet het vuur op een laag pitje. Af en toe roeren en controleren op gaarheid. Ik geloof in lang rustig garen. Suiker erbij na nog half uurtje tot drie kwartier. Deze ook nog of 10 minuten mee laten koken.
3. Potten of potjes in warm water koken, vullen met chutney tot aan de rand, deksel stevig opdraaien. Potjes op hun kop zetten en af laten koelen. Naderhand donker wegzetten, een potje apart houden om af en toe te proeven. Minstens drie tot zes weken laten staan: hoe langer hoe lekkerder.
Succes en bon apetit.

Door Inge Hoefnagel