De A. Vogel tuinen in ‘t Harde

Eind april heb ik de tuinen van A. Vogel bezocht in ’t Harde (bij Elburg). Eerder was ik er hartje zomer, het was prachtig, alles stond in bloei. Dit keer niet, de velden lagen klaar om beplant te worden, maar met nachten van 0 graden kon dat nog niet. Ik zag wat zielige daslook, bloesem in de fruittuin, het vak met gulden-roede en een veld vol met paardenbloemen.

De tuinen van A. Vogel zijn vrij toegankelijk, maar op het moment van bezoek was de winkel en het terras natuurlijk dicht. Maar… verder in het jaar zeker de moeite waard om te bezoeken, de tuin en het landgoed Zwaluwenburg ernaast.

Alfred Vogel, de grondlegger van deze tuin, was een onderzoeker, een wereldreiziger en begreep hoe de natuur werkt en geneest. Zijn kennis en zijn bekwaamheid legden de basis voor het merk A. Vogel.

Alfred Vogel ontwikkelde niet alleen de bekende natuurlijke zelfzorgmiddelen en gezonde voedingsmiddelen, hij schreef ook een hele reeks succesvolle boeken. Natuurlijk werd ik benieuwd, waarom kweken ze paardenbloemen op deze tuin? Dat ze eetbaar zijn wist ik al.

Op hun site las ik:
“Heden ten dage wordt paardenbloem gebruikt als middel voor het stimuleren van de lever, om de eetlust te verbeteren alsook in voorjaarskuren om te zuiveren. Vooral de bitterstoffen zorgen voor het gunstig effect op de spijsvertering.”

Weer wat geleerd.

blankblank