Intussen is het al bij tientallen tuinders bekend: er is een eekhoorn op ons complex. De wat ouderen onder ons hebben vroeger in het Kralingse Bos nog wel eekhoorntjes gevoerd. Maar daar en in heel Rotterdam e.o. komen al jarenlang geen eekhoorns meer voor. Hoe dit exemplaar hier terecht is gekomen is de vraag.

Onverwacht bezoek

Op maandagmiddag 21 augustus 2017 zag ik ‘m voor het eerst bijna achteraan op de Vroegoplaan lopen. Ik wist niet wat ik zag! Hij kwam mijn tuin op, ging op een stapel takken zitten en keek mij afwachtend aan toen ik dichterbij kwam. Niet erg schuw dus en heel nieuwsgierig naar het schoteltje met stukjes appel, 2 stukjes broodkorst en een paar druiven wat ik snel had gepakt. Hij (of zij?) pakte twee keer een stukje brood en ging het vlak bij me zitten oppeuzelen, op die leuke eekhoornmanier, het vasthoudend tussen zijn voorpootjes en snel knabbelend. Ik kon ‘m heel goed bekijken. Zou het een tam, ontsnapt, exemplaar zijn? Ik dacht aanvankelijk dat het een zgn. Rode eekhoorn (Sciurus vulgaris), de inheemse soort was, een halfwas jong, omdat hij vrij klein was. Na het tweede stukje brood snelde hij een hoge conifeer in, sprong van tak naar tak, kwam weer naar beneden, had blijkbaar geen zin in iets anders en bleef in de bomen nog wat ronddarren. Ik heb er op 28 augustus op mijn tuin een paar foto’s van kunnen maken en op tuin 189 heeft Aliye er op haar tuin 2 leuke filmpjes van gemaakt, klik hier voor haar Facebook pagina.

 

Een blijvertje?

In de week erop keek ik of ik ‘m nog ergens zag en vroeg iedereen of ze hier al eens een eekhoorn hadden gezien. Dat leek aanvankelijk niet het geval, maar achteraf bleek het beestje in die week op meer tuinen achteraan op de Vroegoplaan en de Seringenlaan gezien te zijn. In het weekend van 27/28 augustus zagen diverse mensen hem of haar. Zelfs toen er die zondagavond zo’n 10 mensen bij elkaar bij tuin 142 stonden te kijken, kwam hij uit de boom naar beneden om naar ze toe te lopen.

Toch geen Rode eekhoorn?

Een eekhoorn wordt door zijn moeder na ongeveer drie maanden verzorging uit het territorium verjaagd. Misschien was ons eekhoorntje al zoekend bij ons terechtgekomen. Maar waar vandaan? Inheemse eekhoorns mag je niet in gevangenschap houden. Nog eens de foto’s en filmpjes bekeken. Het diertje heeft geen oorpluimpjes. Op de website van de Zoogdiervereniging zag ik de naam Amerikaanse rode eekhoorn voorbijkomen. Het zou toch niet waar zijn? In de beschrijving staat dat die soort in Nederland vaak in gevangenschap wordt gehouden, geen oorpluimpjes heeft en kleiner is dan de Europese soort! Na een bezoekje van de boswachter (die ‘m uiteraard toen niet zag) en info van Bureau Stadsnatuur is vastgesteld dat het wel een Amerikaanse rode eekhoorn (Tamiasciurus hudsonicus) moet zijn. Zie deze pagina van de Nederlandse Zoogdierenvereniging.

Waarschijnlijk dus een ontsnapt of losgelaten huisdiertje. In het wild leven ze meestal solitair, behalve natuurlijk in de paartijd. Deze schijnt zich goed te redden en ziet er vitaal en gezond uit. Een exemplaar van het andere geslacht in de omgeving zou voor uitbreiding wel fijn zijn, maar die kans lijkt mij klein. Van mij mag het diertje blijven. Hij zou eventueel gevangen kunnen worden en naar een eekhoornopvang. Maar dan? Bij ons kan hij of zij ook een goed leven hebben. Al zullen er puristen zijn die het een ongewenste exoot vinden, hij levert volgens mij voor niemand gevaar op, verdringt niet de inheemse soort (omdat die er in de wijde omgeving niet zijn) en is leuk om te zien. Bovendien is een volkstuincomplex geen vrije natuur, maar een soort planten- en dierentuin, toch? Vossen wonen nog niet op ons complex, maar worden er wel gezien, er wonen Rans- en Bosuilen, IJsvogels, enkele egels, Ooievaars in de directe omgeving, buizerds in de lucht, wat vergeet ik nog…. Naast botanisch interessant wordt het nu ook qua fauna nog leuker. En dat een vos of bosuil weleens een eekhoorn pakt….. , tja, dat zou hier ook kunnen gebeuren.

Bijvoeren hoeft niet

Wat eventueel bijvoeren betreft. Dat is volgens mij niet nodig. Er zijn volop dennenappels en sparrenkegels met zaadjes tussen de schubben, hazelnoten, eikels en andere zaden. Brood e.d. is te zout en ook het meeste andere mensenvoer is niet geschikt. Wil je ‘m lokken, doe dat dan met opgeraapte hazelnoten of iets dergelijks. Ze zijn overdag actief, vooral aan het eind van de middag. Probeer niet ‘m tam te maken, blijf een beetje op afstand en probeer ‘m zeker niet in je huisje te lokken. Voor je het weet sluit je ‘m dan een keer op en dat is niet best natuurlijk. So wie so is het beter om een “wild” dier wild te laten. Dan blijven ze alerter en actiever. In moeilijker tijden redden ze zichzelf dan beter.

Geniet ervan

Ik hoop dat het beestje nog op ons complex is. Kijk er naar uit, vertel het je buren en geniet ervan.

Ria

Tuin 183