Het oude huisje  op nummer 71

(van Kim Willems en Bas Lindenhof)

Door Marga Cooiman

Een weerhuisje

Drie zomers geleden( 2018)  zagen we  hen voor hun “nieuwe “huisje zitten op zonnige dagen, ieder aan een kant van de deuren , uitkijkend over een groot stuk gras waarop een kaarsrecht pad : hun voortuin. Heel leeg was het wel daar: een bruin houten huisje, mannetje, vrouwtje , paadje, grasveld, een paar lage bakken.  Ik noemde het een weerhuisje….U kent zo’n Duits weerhuisje misschien nog wel van vroeger met mannetje/vrouwtje dat elkaar afwisselt  bij naar buiten of binnen gaan bij regen of bij zon. We zwaaiden die zomer in het voorbijgaan naar die twee daar.

Twee zomers geleden (2019) ging er duidelijk gewerkt worden : ze maakten een schuin pad en er kwamen struiken, boompjes ; het grasgroen maakte plaats voor allerlei andere tinten groen.

In de zomer van 2020 liet Kim Willems me weten, dat ze hun huisje wilden vervangen in 2021 en of ik misschien daarover zou willen schrijven.  We spraken af, dat we twee interviews zouden gaan doen: eentje met Kim over het oude en een met Bas over het splinternieuwe huisje.

Hoe lang al nummer 71?

Kim: “In november 2017 hadden we bij het inschrijven te horen gekregen dat het soms wel 2 jaar kon duren voor we aan de beurt waren voor een tuin. Dus begin 2018 planden we een reis naar Japan in de maand mei. We hadden net op maandag geboekt toen we op dinsdag bericht kregen van het bestuur dat we op zaterdag konden komen kijken naar drie tuinen! Ik kon niet, Bas ging alleen en vertelde later dat er weinig belangstellenden waren gekomen met het slechte weer en dat een tuin was die hem wel beviel. Hij zei: “Het is een hele kale vlakte maar daar kunnen we dan wel mee doen wat we willen”. Dus al binnen 3 maanden een tuin, dat was onverwacht!

Het eerste jaar plaatsten we wat moestuinbakken voor tomaten en komkommers. Een tip: ga niet op vakantie in mei als je wilt moestuinen !

Het jaar erna veranderden we het korte rechte pad in een lang en schuin tuinpad.

In 2020 dachten we steeds meer na over een ander huisje en kregen we de vergunning ervoor van het bestuur en de gemeente.”

Een goed ogend huisje vervangen (Zo slecht was het toch niet??)

Kim : “Het heeft er al tientallen jaren gestaan, in feite was het dus wel superdegelijk gebouwd. Nu was het echt op en opknappen was duur. De openslaande deuren waren wel heel fijn en zoiets wilden we wel weer terug laten komen in een nieuw ontwerp.

Voor de rest was het plafond te laag, er was geen ruimte voor een vide of badkamer, het was slecht geïsoleerd, dus het werd er erg warm in de zomer. Ook  waren scheuren in het metselwerk onderaan en de nokbalk van het dak was doorgezakt en die moest vervangen worden. Er was schimmel binnen en er lag heel oud zeil. Eigenlijk moest alles gestript worden en dan opnieuw opgebouwd. We hebben vorig jaar lang getwijfeld over toch maar renoveren of niet.

Maar bij elkaar: de kosten, de tijd die we erin moesten steken en het extra onderhoud na een renovatie… dat alles maakte ons onzeker. Een door ons zo gewenste douche was ook moeilijk te realiseren. Eigenlijk was het nu écht op en niet op te knappen.”

blank

 

Sloop 

Mijn vader en broertje Max kwamen helpen bij de sloop. Ook Stephen (van de keukencommissie) hielp. Mijn andere broertje Roy installeert straks alles.

In een enkele dag lag alles plat. Het hout moest afgevoerd naar het milieupark, maar vanwege de sneeuw en de gladheid konden we daar niet komen vanaf VTV Blijdorp. We bestelden een container, zaterdag ging alles erin en op maandag werd hij weer opgehaald. De zaterdag erna hebben we alle puin naar het milieupark kunnen brengen.

blank

 

Van droom naar daad

Ons ideale huisje moet een lessenaarsdak hebben en een vide, op een duurzame manier gebouwd worden liefst met hergebruik van materialen en dan ook weer 30, 40 jaar of langer meekunnen. Helaas was na de sloop het (graag opnieuw gebruikte) w.c.- raampje niet geschikt om te plaatsen omdat we met staal werkten. Weggegeven dus. Ons ideaal van hergebruiken lukte gedeeltelijk. We hebben andere mensen blij kunnen maken met een opklapbed en de koelkast, wat deuren ,ramen, hout. De RVS aanrecht komt achter het nieuwe huisje terug als buitenkeuken. Maar wel is straks het hele huisje op te tillen en te verplaatsen en dat is voor ons dan echt heel superduurzaam!

 

blank

 

Inmiddels staat er al iets moois: (snel gesloopt, én snel opgebouwd hier).

Daarover in het volgende nummer van de Groene Blijdorper, daar vertelt Bas over.

Mocht U ook een goed verhaal hebben over uw huisje , neem gerust contact op via www.margacooiman.com.