door Marga Cooiman

In het sprookje van de grote boze wolf werden de eerste twee  huisjes van de drie biggetjes omver geblazen: die van stro en van hout … maar dat van steen bleef staan.

Huisje 62 (voorheen 123)  van Rianca en Jasper Eggink, dochter Femke en Joachim (bonuszoon) bestaat uit alle drie. De buitenmuren zien eruit  als  buitenwanden van  Afrikaanse hutten of kerken in de Zuid-Amerikaanse Adobe-bouw.

Heel bijzonder… dus op bezoek daar.

Begin 2015

Zij wilde een moestuin, hij  bomen. Ze kochten nr. 123  begin 2015.

Rianca: “In 2016 en 2017 hebben we vijf maanden op de tuin gewoond. In 2016 nog zonder elektriciteit en douche. Best romantisch was dat met kaarslicht en naar bed gaan als de zon onderging en wakker worden als het licht werd en de natuur ontwaakte.

In 2017 hadden we wel die gemakken.  We hebben zelf de gasleidingen vervangen en stroom naar het huisje en in het huisje aangelegd.

Nadat we het huisje hadden gekocht, werden de koperen waterleidingen aan de buitenkant van het huisje gestolen. Deze hebben we opnieuw aangelegd met thyleen, om diefstal te voorkomen in de toekomst.

We wilden graag ecologisch bouwen, want door eerste zwangerschap werden we nog bewuster van het leven , maar het huisje dat we kochten, was voor afbreken eigenlijk te goed.”

Cursus

Ze deden een cursus. “Stro-en leembouw” in 10 dagen, in Surhuizum(Friesland). Met anderen een huis van strobalen bouwen.

“Mas con Menos” en “Het Land van Een” was  een bioconstructie workshop, werd door hen gevolgd in juli 2018.

Er werd bijvoorbeeld een reciprocaal dak gemaakt van houten palen , met 4 man werd het op de constructie getild en  zakte het in elkaar en ondersteunde zichzelf. Inderdaad bijzonder!

Rianca: Hier is een link naar het filmpje op dat gemaakt is tijdens onze workshop stro en leembouw in Surhuizum.

blank

Nu

“Na vier jaar zijn we nog steeds aan het verbouwen en is de leemlaag nog maar aan een kant echt helemaal af(glad).

Binnen hebben we een enkele grote ruimte. Ongeglazuurde Portugese tegels aangebracht op de vloer ( 2e hands aangeschaft….prijs: een doos taart). Die tegels nemen overdag warmte op en staan dat ‘s avonds af. Er was asbest en dat moest weg. Dus Jasper een heel pak aan, masker op en het eraf gestoken. Dat was eigenlijk niet werkbaar met 30 graden buiten.  Het plafond is dichtgemaakt, er is geen zoldertje. Met de timmerman die ook in de technische commissie zit , Jan Bechtold, is het plafond gedaan, de dakgoot en de vloer gelegd. 20 Zakken cement om de vloer binnen te egaliseren, want er was aangebouwd, dus ongelijk.

Droge voeten en een brede hoed voor ons huisje: er is een tegelrand  onderaan buiten (tegen  opspattend water bij regen) , een overstekende dakgoot en een grote aangebouwde luifel van hardhout.

Buiten is ons toilet. De openlucht- douche krijgt warm water via een draagbare geiser. “ Link naar een mobiele geiser.

blank

Materialen voor de leembouw

“Rieten( stro) matten en wilgentakkenschermen als wapening. Stro in stukjes van 5 a 10 cm.

Leem is modder, met kalk erdoor, kalk in 25 kilozakken. (Naturlich Hydrolischer Kalk NHL35).

Nederlandse leem kun je zelf opgraven of gewoon kopen bij een steenfabriek. Gebruik water en zand om te hechten. We hebben tot nu toe 10 zakken leem a 25 kg a 10 euro (is de prijs voor zelf ophalen) gebruikt en 1 zak gebluste kalk a 25 kg a 17,50. We hebben er net niet genoeg aan. “

Link naar het bedrijf waar we de zakken leem opgehaald hebben in Lekkerkerk.

Aan het werk

“Op de wapening van riet en takken een mengsel van water, zand en leem met je handen uitsmeren. Samen bouwen is dan echt leuk…zelfs kleine Femke smeerde mee!!

We hebben in de luifel Velux dakramen zitten om meer licht in het huisje te houden. De palen van de luifel hebben we niet in beton gegoten, maar zijn verankerd aan hardhouten palen die diagonaal in de grond geslagen zijn. Ook zijn de palen verankerd aan twee grote keien die ingegraven zijn.”

Nadeel eco

“Ecologisch is leuk, maar minder praktisch : lijnolieverf bijvoorbeeld is voor buiten te milieuvriendelijk, want het  schimmelt, er moet dan zinkoxide door. Wel zeer geschikt voor binnen. De lijnolieverf is van allback via een website met natuurlijke bouwmaterialen. “

blank

Nog doen

“Bijwerken waar het stuk gaat. Leem zuigt water op en kan dus bij vorst kapot vriezen. De tegels buiten moeten nog gevoegd worden.”

blank

Tot slot

Rianca: “We vinden het leuk dat we de eersten hier zijn met de wereld minder te belasten. We zijn superblij dat we het huisje hebben gehouden want het is van een goede kwaliteit al staat het er ongeveer 50 jaar. We hebben vier jaar lang doorgezet en zijn er trots op! “

Mijn bezoek was een leerzame ervaring, dus bedankt Rianca voor de medewerking en alle toelichting !

En mensen: weet U een ander bijzonder huisje op de tuin, graag een mail naar [email protected].