Engelse saus

een hartig inmaakrecept van vlierbessen

In 2017 schreef ik hier al over de kappertjes van groene vlierbes, de ScandinaviĆ«rs zijn er schijnbaar dol op. Helaas ik niet.  En kappertjes van de goudsbloemzaadjes, dat is wel heel veel werk en gepriegel. Vergeet dit recept maar en maak kappetjes van de zaden van de Oost-Indische kers, die stelt nooit teleur.

In het voorjaar, van de bloesem van de vlier, maak ik liters vlierbloesem sap (en soms gist het in de fles en heb ik vlierbessenchampagne). Park Zestienhoven staat vol met vlierbessenstruiken.

Van de bessen maak ik jaarlijks vlierbessensaus met n vanillestokje, erg lekker bij de vanillepudding.

En dit jaar heb ik hartige vlierbessensaus gemaakt, gevonden op de website van nederlands-dis.nl. Sowieso een fijne website om te bezoeken bij overschot in de tuin/natuur.

Deze Engelse saus kan je een beetje vergelijken met worcestersaus.

Hier het recept voor 1 kilo rijpe vlierbessen:
-Neem 1 kilo geritste vlierbessen en meng dit met een halve liter wijnazijn.

-Kook dit zachtjes voor een half uurtje.

-Passeer dit zachtjes door een zeef.

-Meng 125 gram zeer fijn gesneden uitjes, 1 geperst teentje knoflook, 3 gram zeezout en 125 gram ruwe rietsuiker erdoor, nog even 10 minuten koken en in een schone potjes doen.

Na vier weken zijn de smaken ingetrokken. Best jammer dat ik zo weinig gemaakt heb.

Door: Inge Hoefnagel