Het gezamenlijk initiatief ‘De Wijk is Welkom’ van Rotterdamse volkstuinen zet in op betere zichtbaarheid van de Rotterdamse volkstuinen om daarmee ook een betere reputatie en positie te verwerven.

De Omgevingsvisie van de gemeente Rotterdam is de directe aanleiding geweest om de werkgroep ‘De Wijk is Welkom’ op te starten. Grond is schaars in Rotterdam en in de komende jaren zullen vele duizenden woningen gebouwd worden, de grond zal efficiënter gebruikt moeten worden. In dit kader staat in de omgevingsvisie over volkstuinen geschreven, dat de volkstuinparken inclusiever gebruikt moeten worden. Dit betekent dat, als we volkstuincomplexen in Rotterdam toekomstbestendig willen maken, de verenigingen zich meer ‘open’ moeten opstellen. Verbinding met de wijk moet duidelijk zijn, de verenigingen moeten hun meerwaarde zichtbaar maken voor alle inwoners en niet alleen de eigen leden.

Het is keihard nodig om het bestaansrecht te bewijzen en te vergroten. De omstandigheden veranderen en als we ons niet aanpassen, is de kans groot dat in de toekomst volkstuinparken worden bedreigd. Tuinders moeten hiervan bewust gemaakt worden: Misschien ligt jouw park nu niet in de gevarenzone, maar als  andere parken vogelvrij zijn is jouw park mogelijk over een paar jaar aan de beurt. Daarom denk mee en doe mee. De hekken staan open, de wijk is welkom”  moet een motto worden.

Lees hier verder de volledige brief die zij stuurden.