De Voedseltuin aan de Keileweg.

We gluurden dit keer weer bij een groot moestuincomplex, de Voedseltuin aan de Keileweg. De tuin is opgericht in 2010 en ligt op een stuk braakliggend terrein in het Merwe-Vierhavens gebied (M4H). Voedseltuin Rotterdam vervult meerdere functies: productietuin, leer-en praktijktuin, duurzame stadstuin en broedtuin.

Op hun website staat:

Onze voornaamste doelstelling is het produceren van gezonde groente en fruit voor gebruikers van de Voedselbank en andere sociale projecten in de stad, zoals Pluspunt Rotterdam, de Islamitische voedselbank en WMO Radar. Daarnaast zijn wij ook een werkgelegenheidsproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

 De tuin bestaat uit grote cirkels met opgehoogde groentebedden gebaseerd op de permacultuur-methode. De cirkels zijn vaak omringd door fruitstruikjes of fruitbomen. Ze kweken seizoen groenten en fruit op een duurzame manier.

Bedrijven kunnen een cirkel adopteren en aan de bordjes bij sommige cirkels te zien hebben een aantal bedrijven dat al gedaan. De tuin heeft nu ook twee brutale hanen van onbekende oorsprong rondlopen.

Innovatieve projecten

Overal zijn innovatieve projecten te bewonderen die een bijdrage kunnen leveren aan een groene, gezonde en duurzame stad.

Zo is er een sponstuin aangelegd door de Urbanisten in 2019. De sponstuin kan veel water opnemen en ook teruggeven bij droogte. In een kas hangen sponscourgettes. Jonge vruchten kunnen worden gegeten als een komkommer en oude vruchten verharden zo dat ze gebruikt kunnen worden als badspons.

De Biomeiler is ook interessant. Het haalt warmte uit compost en verwarmt al een klein deel van de kantine. De compost bestaat uit houtsnippers van Rotterdamse bomen.

Wateropslagtank, slimme verlichting: het hele complex barst van vernuftige en vernieuwende oplossingen voor het klimaat en duurzaamheid.

Grote groep vrijwilligers

De Voedseltuin heeft zo´n 65 vrijwilligers. We gluurden op maandagochtend en veel vrijwilligers waren actief bezig met oogsten in de tuin en in de kantine vond een workshop Surinaams koken plaats met de producten uit de tuin. Op planken in de kantine staan producten die je kan kopen tegen een prijs die je zelf bepaalt.

De groep Voorplanters van de Voedseltuin kweken de plantjes voor de tuin en diverse buurttuinen. De overgebleven plantjes worden op diverse plekken tijdens plantjesmarkten in de stad verkocht. De opbrengst gaat naar de Voedseltuin.

Rotterdammers met smalle beurs

Pluspunt Rotterdam is een werkcentrum voor bewoners die een steuntje in de rug nodig hebben. Sinds afgelopen jaar deelt Pluspunt groenten en fruit van de Voedseltuin uit aan wijkbewoners met een smalle portemonnee. Ze krijgen een strippenkaart waarmee ze van mei t/m oktober groenten kunnen komen ophalen op een vaste middag. Sinds een aantal jaren maakt het Pluspunt al gebruik van de opbrengst van de Voedseltuin. Met iedere keer andere groenten wordt er doordeweeks warme maaltijden bereid voor de bezoekers.

Door: Inge en Hennie

Meer info: https://voedseltuin.com/

https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/nieuws/2019/experiment-sponstuin-rotterdam/#:~:text=Daarom%20is%20in%20Rotterdam%20deze,omgeving%20als%20dat%20nodig%20is.