Gluren bij de moestuinburen: Drrroomland, Hillegersberg

Dit keer zijn wij, Hennie en Inge, gaan gluren bij de nutstuin Drrroomland. Het was die dag ook plantjesmarkt en extra aanlokkelijk om te gaan kijken. Omringd door het groen van het Lage Bergse Bos is Drrroomland prachtig gelegen. Het mooie weer verhoogde de gezelligheid.

 Nutstuinen hebben geen eigen huisjes en dat voelt als bezoeker fijn aan. Bij binnenkomst is op het voorterrein een gemeenschappelijke ruimte met een clubhuis, overdekt terras en kippen. Hier werd de goedverzorgde plantjesmarkt gehouden. Ze boden plantjes aan van kruiden, groentes, tuinplanten en kamerplanten voor kleine prijsjes. Ook de zelfgebakken lekkernijen ontbraken niet.

Drrroomland kent 100 tuintjes die allen zijn verhuurd. Ook hier is een wachtlijst. De tuinhuur voor dit jaar bedraagt € 88,– voor een tuin van ca. 5 bij 7m. Ook zijn halve tuintjes beschikbaar. Elke eerste weekend van de maand werken tuinders aan het gezamenlijk onderhoud van de tuin.

Aan de zijkant van het complex liggen gemeenschappelijke tuinen met een boomgaard, bessenstruiken, kruiden en bijenweiden. Op de tuin zijn kruiwagens en gereedschap voorhanden die de tuinders kunnen gebruiken. In het kastje van de minibieb kan je gratis boeken lenen of ruilen.

De tuin aan de Tsjaikofskilaan in Hillegersberg bestaat al sinds 1975. Het was toen een educatieve tuin met schooltuintjes en heette El Dorado. De schooltuintjes werden voor een deel wegbezuinigd en daarvoor in de plaats konden senioren (55+) een tuintje huren. In 2013 besloot de gemeente de tuin voorgoed te sluiten. Enkele buurtbewoners kwamen in actie om de tuin te behouden en dat lukte met hulp van een deelgemeenteraadslid. Er werd een stichting opgericht, Stichting Tuin Tsjaikofskilaan (STT) en de naam veranderde in Drrroomland. De stichting huurt vanaf januari 2013 de tuin van de gemeente zonder subsidie te ontvangen.

Vanaf de oprichting zijn de algemene delen van de tuin (her)ingericht. Zo zijn er vlinder- en bijenweiden met wandelpaden, een bloementuin en een hostaborder aangelegd. ’s Zomers worden door de Stichting Egelopvang egels uitgezet en er zijn uilen- en vleermuizenkasten opgehangen. Vlinder- en verschillende vogelkasten hingen er al. Inmiddels zijn er compostbakken geplaatst om zelf het tuinafval via compost te hergebruiken. Dit alles om Drrroomland aantrekkelijker te maken als biologische buurttuin en ontmoetingsplaats.

Ieder weekend staat overdag de poort van de tuin open zodat bezoekers kunnen wandelen en genieten van al het moois op Drrroomland. Je kan ook een kijkje nemen tijdens het weekend  “Verborgen tuinen” waar ze elk jaar aan meedoen.

Meer informatie: www.drrroomland.nl

Door: Hennie van Elderen & Inge Hoefnagel