Door Liesbeth Benneheij

Deze keer valt de eer te beurt aan de Zaagploeg om de Groene Hulde in ontvangst te nemen.

De Zaagploeg is vijf man sterk: Ton, Chris, Ben, Jasper en Marcel. Onder leiding van Ton (Hoeneveld), die zelf in de groenvoorziening werkt, worden bomen gekapt of gesnoeid. Dat kunnen bomen zijn die in de weg staan of te veel licht weg nemen in de tuin, maar ook bomen die een gevaar opleveren.  Na een flinke storm zijn zij er als eerste bij om de schade te herstellen en het puin te ruimen. 

Het is verantwoordelijk werk. Het gaat hier om klussen die niet zonder gevaar zijn en met verstand van zaken geklaard moeten worden.      

Beschermende kleding, helmen en oordoppen zijn dan ook een vereiste. Bovendien werkt de ploeg als een hecht team, men geeft elkaar aanwijzingen en waarschuwingen. En natuurlijk……..hebben ze geen van allen hoogtevrees!

Het is dan ook zeer terecht dat de Zaagploeg in het zonnetje wordt gezet met De Groene Hulde!

Voor deze gelegenheid heb ik op een zonnige zaterdagmorgen mee gekeken en foto’s gemaakt van het kappen van een boom in tuin 33. Het ging dit keer om een spar die te veel licht weg nam.  Marcel en Jasper gingen letterlijk “de boom in”. Marcel was de eerste die, gewapend met klimijzers de boom in klom om de takken af te zagen. Eerst beneden en dan steeds hoger klimmend naar boven.                                                            

De grondploeg duwde intussen de takken meteen door de versnipperaar die de snippers weer terug  de tuin in blies.     

Daarna klom Jasper in de nu takloze stam om de top eruit te halen en de boom van boven naar beneden telkens een stuk in te korten totdat er een mooi voetstuk overbleef om iets op te zetten.   De top van de boom werd met de voet in het water gelegd om hopelijk later als kerstboom te kunnen dienen. 

Hier werd echt vakwerk geleverd en onze volkstuin kan terecht trots zijn op deze zeer professionele ploeg!