Lampionplant

De lampionplant ken je vast wel. Het is de meest opvallende plant van de tuin in de herfst. De knalrode lampionnetjes steken vrolijk af tegen het geel, groen en bruin van de rest van de tuin. Als je een paar takken afknipt kun je ze binnen in een vaasje zetten. Als je ze lekker laat staan tref je ergens in februari ragfijne kanten lampionnetjes aan waarin de dikke zware bes wonderbaarlijk genoeg in is blijven hangen.

Nu geen lampionnetjes in je tuin, maar volgend jaar wel? Zaai ze in mei of koop een plant bij het tuincentrum. De plant lijkt de winter niet altijd te overleven maar zaait zich wel rap uit. Sommige ervaren tuiniers vinden het zelfs een woekeraar!

De paardenkastanje

Heb je ze deze herfst weer geraapt, de kastanjes? Langs het pad van de hoofdingang naar het verenigingsgebouw vind je zeker twee kastanjebomen. Wat zou er gebeuren als je zo’n opgeraapte kastanje in de grond stopt? Tja, in best wel een groot aantal gevallen gebeurt er helemaal niets. Slecht verhaal eigenlijk. Een kastanjeboom maakt zoveel kastanjes omdat er een heleboel bij zitten die het niet ‘doen’. Dus als je aan de gang wil met je eigen kastanjeboom-kwekerij moet je er echt een heleboel planten.

blankDat kan ook in potjes, binnen op de vensterbank. Wel de grond goed nathouden. Een kastanjeboom in een potje blijft natuurlijk veel kleiner dan een kastanjeboom die in de tuin opgroeit. En dat kan dan weer een voordeel zijn als je het leuk vindt om Japanse mini-boompjes te maken, bonsai. De kastanje schijnt het prima te doen als bonsai-boompje. Leuk experiment, als je tenminste geduldig genoeg bent.

De pompoen

Halloween is weer voorbij. Is het je ook opgevallen dat lekker griezelen steevast samengaat met grote oranje pompoenen? Dat zal wel komen omdat pompoenen alles best vinden. Als ik langs een pompoen loop, hoor ik ze altijd tevreden voor zich uit neuriën: pomtiedomtiedom.

Stop in mei een pompoenzaadje in de grond en er komt geheid een pompoenplant uit. Waar pompoenen aan groeien, die dan wel weer best veel water nodig hebben maar dat is in Nederland vaak geen probleem. Pas wel op als het teveel regent, dan kunnen ze gaan rotten omdat ze de hele tijd op te natte grond liggen. Een paar handjes stro onder de pompoenen leggen helpt.

Door: Mariëlle Roozemond