Het huisje dat er niet is

Een bijzonder huisje

Op tuin 168 van André Houting en Astrid Meijer zweeft een droom. 

Die hangt ergens in the cloud: het ontwerp is allang opgestuurd naar Jan Bechthold en ingediend bij het bestuur.  Ook aan een muur  van het huidige huisje binnen: twee bladen ontwerptekeningen zijn daarop vastgeprikt. Bovendien door de enthousiaste verhalen van André (Bouwkundige en IT-er) over hoe het eruit gaat zien wordt het voor een goed verstaander echt helemaal zichtbaar. Dat huisje is er al wel, maar je ziet het (nog) niet.

 

Rondom het bestaande huis (dat ze natuurlijk nu al vaak gebruiken) is hun “slotgracht” gegraven.  Een dwarsgelegd schraaprooster erover en je kunt naar binnen.  Daar wordt nu gewerkt aan de kozijnen en de keuken.

André (bouwkundige en IT-er): “Toen we de tuin net hadden, stond alles blank. Vandaar onze slotgracht rondom. In de toekomst is ie gedempt met grind… zo houden we hopelijk droge voeten.

We hebben een heel pand in de Provenierswijk met een tuin van 5×10. Daar is veel schaduw. Astrid (kunstacademie en muziekstudie) wilde er een grotere tuin bij. In Utrecht hadden we dat ook. Bij het gaan inschrijven voor een tuin bij het bestuur kwam Joop net naar buiten. Ik kende Joop vanuit de bewonersvereniging van De Waerschut. Joop had net bij het bestuur zijn tuin (nummer 5) opgezegd. Heel toevallig. Na een paar maanden was het beklonken: we mochten zijn tuin! We zitten hier nu anderhalf jaar, slapen er geregeld in weekenden en in de zomer en wachten op goedkeuring van het bestuur voor het grotere werk.”

FOTO keuken of huisje

In de tussentijd is Andre al met “kleinere “zaken bezig: de kozijnen. Het slaapkamerraam is af, het keukenraam moet extra breed worden. De deuren moeten vervangen.

Ook is hij gratis af te halen pallets aan het verzamelen voor de constructie van het nieuwe dak.

Andre: “Het huisje krijgt echt de vorm van een T. Het plafond gaat eruit, er komt een trap naar de zolder, waar nog een zoldervloer in komt. Tussen de trap naar boven en de keuken komt een badkamer (er is nu alleen een kleine toiletruimte) het dak gaat eraf, er komt een geknikt dak.”

“Verder komen er vier grote scharnierende deuren die een serre kunnen vormen in de zomer en eventueel ook  een wintertuin in de winter. Het wordt een houten huisje op steen. De buitenkant gaan we betimmeren met Douglas (spar). We hebben alleen nog geen toestemming. We gaan het opnieuw aankaarten bij het bestuur.”

Verder voegde André er nog aan toe, dat het aan de voorkant een soort Japanse tuin gaat worden en achter een boerentuin – de perenboom staat er al.

Wat een droom van een plan. Ik denk dat het prachtig wordt straks, veel succes ermee, Astrid en André!

Door: Marga Cooiman-van Muijden