Ons volkstuinencomplex heeft vele gezichten, dat maakt hem daardoor ook uniek. Veel van onze tuinders zijn creatief en maken de mooiste werken met de volkstuin als inspiratiebron. De redactie van de Groene Blijdorper gaat ze opzoeken.

Inge Hoefnagel, beeldend kunstenaar, gebruik de buitenruimte als inspratie.Het begin van een object is een schets, meestal gemaakt op locatie. Vele werken komen dan ook voort uit studies op de volkstuin.

De laatst gemaakte ruimtelijk werken hebben hun oorsprong in de kapjes die op de bloemen van uien en knoflook zitten en het interieur en exterieur van de zaadbol van het juffertje in het groen.

De keuze van het materiaal is altijd ondergeschikt aan het te maken object. Ik heb werk gemaakt in traditionele beeldhouwmaterialen als staal, keramiek en hout. Daarnaast zijn er veel ideeën uitgewerkt in etsen, zeefdrukken en foto’s.

Vanuit de schets wordt gezocht naar de basis: een vorm, een beeldentaal die overblijft als alle andere bijzaken wegvallen. Voor mijn meest recente expositie in augustus 2017, Ode aan de Stip, bij StichtingKunstWerkt in Schiedam stond het Staphorster Stipwerk centraal. Ik heb daar werk gemaakt van textiel tentoongesteld, maar ook foto’s met de groentes uit de moestuin als basis.

De gebruikte motieven zijn gebaseerd op de traditionele motieven uit Staphorst. De essentie van mijn werk is niet dat de kijker de oorsprong van het object moet herkennen, maar een eigen invulling hieraan kan geven.

Voor mijn laatste werk gemaakt in oktober in de Noordoostpolder kwamen bovenstaande ideeën ineens samen: de bloem van de knoflook en het Staphorster stipwerk. Ik heb dit werk opgedragen aan mij lieve tante, die toen overleed en heb de traditionele rouwdruk gebruikt, wit op zwart.

 

Krijg je ook veel inspiratie vanuit je tuin (welke discipline dan ook?) Laat het de redactie dan weten en schrijven we een artikel hierover. ([email protected])

Inge Hoefnagel tuin 97