Crosne, Chinese Artichoke, Stachys affinis

Weer een uitprobeersel afgelopen seizoen, de Japanse andoorn.

Groenten die niet in de winkel te koop zijn poot ik het liefste. Dit knolletje wordt soms geserveerd in een gerenommeerd restaurant, wat mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter maakte.

Ik had er over gelezen in Het gouden vergeten groenten boek van Marianna Buser. En bij Vreeken in Dordrecht kon ik 5 knolletjes kopen. Vol goede hoop aan de slag dus.

De Japanse andoorn is al sinds 1882 in Engeland bekend, maar komt oorspronkelijk uit Japan en China.  Hij wordt gewaardeerd om zijn nootachtige smaak. Volwassen knolletjes zijn 5 cm lang en aan beide zijden smal toelopend met ongeveer 6 insnoeringen. Het zijn juweeltje om te zien, net witte larfjes.

In het voorjaar heb ik de knolletjes gepoot en wat een teleurstelling, maar 1 knolletje kwam tot een plant. Het zal het natte voorjaar van 2012 zijn geweest. Het plantje werd 25 centimeter lang en lijkt op een brandnetel, extra opletten tijdens het wieden.

En dan maar wachten…. Tot november kon ik het volhouden. De plantjes zijn winterhard maar ik wilde mijn oogst zien. Het waren 7 kleine knolletjes. Geen oogst om te delen.

Het eerste knolletje gelijk rauw opgegeten, een lekker sappig met knapperige bite. En ja ook een beetje nootachtig. Door zijn aparte vorm en exclusiviteit heb ik de overige knollen niet tot een soufflé of soep verwerkt, maar heb ze gebakken.

Hier het receptje uit Het gouden vergeten groenten boek.

Gebakken Japanse andoorn met kruiden
  • 2 eetl extra vergine olijfolie
  • 200 g. Japanse andoorn
  • 1 ui
  • 2 tenen knoklook
  • snufjes peper, chilipoeder, paprikapoeder en zeezout
  • 3 eetl. Fijngehakte kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm.
  1. Maak de Japanse andoorn schoon en stoom hem in 5 minuten beetgaar. Snipper de ui en knoflook.
  1. Roerbak de ui, knoflook en Japanse andoorn in olijfolie, 5 minuten, roer specerijen en kruiden erdoor.

Geef er veldsla en stokbrood bij.

Ik hoop dat ik in november vergeten ben een knolletje uit de grond te halen, want dan komt er weer een nieuw plantje in het voorjaar. Nog genoeg recepten om uit te proberen.

Inge Hoefnagel, tuin 97