Op 11 juli zijn Anne Karin en Birgit samen tot nieuwe voorzitter gekozen van onze vereniging. Als achtarmig voorzitter kunnen we de nodige daadkracht van ze verwachten. Tijd om kennis te maken met de persoon achter de functie. Wie is Birgit Douma?   

Hoe omschrijf je jezelf als type tuinier?

Eerlijk gezegd ben ik een luie tuinier. Veel bodembedekkers zodat er geen onkruid tussen kan en ik dus weinig werk heb. En ik ben een tuinier van voornemens over moestuinieren die dan op een of andere manier niet van de grond komen. Ik wil al jaaaaren moestuinieren. Maar het komt er niet van. Eén jaar heb ik verse kapucijners en doperwten uit de tuin gegeten. Die zijn echt zo lekker. Maar daarna is het weer gestopt. Het is telkens al juni voordat ik er erg in heb en dan ben ik weer te laat.

Wat is je tofste tuin-herinnering tot nu toe?

Ik weet nog dat ik letterlijk verliefd was op mijn nieuwe volkstuin in 2004. Volstrekt verwaarloosd, overwoekerd, vol met heermoes, huisje dat afgebroken moest worden en onder water liep bij harde regen, struiken die in geen jaren gesnoeid waren. En ik maar buffelen. Heerlijk.

Hoe wil je als gedeeld voorzitter jullie taken verdelen?

Anne Karin is de vrouw van geduld en rustig beleid. Ik ben van doorpakken en de beuk erin (soms schrikken mensen daarvan). Wij zijn allebei zeer gedreven om het gevoel binnen de vereniging (nog) meer in de richting gezamenlijkheid, gedragenheid en tevredenheid te bewegen. Praktisch verdelen wij de dingen zoals ze het beste bij ons passen.

Is er onderwerp waar jullie nu meteen mee aan de slag willen?

Ja, wij willen graag dat veel duidelijker wordt wat er allemaal gedaan wordt in de vereniging en door wie. En ook wat er nog gedaan moet worden en daarvoor leden motiveren die zich tot nu toe niet echt aangesproken voelden. Het is en blijft een vereniging. Wij moeten het echt samen doen, vanuit gedrevenheid. Wij hebben een vereniging om trots op te zijn, maar veel werk komt momenteel op weinig (oudere) schouders en dat werk moet breder verdeeld worden. Wij geloven dat als het werk en ook de prestaties zichtbaarder worden, dat leden dan beter beseffen wat hun bijdrage kan zijn.

Wat zien jullie voor rol weggelegd voor Volkstuinverenigingen in Rotterdam in 2030?

Oef, ik ben geen beleidsmens voor de lange termijn. Daar heeft Anne Karin vast iets veel zinnigers op te zeggen. Maar ik denk dat volkstuinen bestaansrecht hebben en waarschijnlijk ook een noodzaak zijn. Anders hadden wij niet al zo veel jaren volkstuinen in Rotterdam, van ruim voor WOII.

Cijfer van website https://www.vtv-dezandweg.nl/volstuinieren-in-charlois/: “In 2016 waren dat … 36 complexen met in totaal 4.451 verblijfstuinen (6,8 volkstuintjes per 1.000 inwoners)”

Maar volkstuinen staan wel onder druk. Grond voor woningen. Ik denk ook dat veel afhangt van de reputatie van volkstuinen. Hoe meer complexen met rommel en excessen, hoe minder draagvlak in de politiek. Des te meer reden om VTV Blijdorp mooi te houden. Dus ik denk dat welke rol volkstuinen in 2030 spelen erg afhangt van hoe de leden zich inzetten voor hun eigen vereniging en daarmee voor het maatschappelijk draagvlak.

Birgit Douma, vice-voorzitter VTV Blijdorp