Naar een recept van Peter van Berkel, Japanse pickles.

Het is het einde van het  komkommertijd seizoen en de plantjes geven bij mij nog steeds snackkomkommer en augurken. Tijd om een nieuw recept uit te proberen en de recepten van Peter van Berkel zijn altijd geweldig. Het zijn smaakbommetjes. Ik volg hem al jaren op Facebook.

In dit recept dompel je de komkommer onder in een gearomatiseerde sojasaus: zo wordt het een shoyu-zuke. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet.

Ingrediënten:

600 gram komkommer

Voor de marinade

5 eetlepels soja saus

3 eetlepels mirin kookrijstwijn

1 eetlepel zwarte rijstazijn

1 eetlepel stroop of ander zoet

paar centimeter verse gember

Koreaanse chilipeper naar smaak

Breng in een ruime pan water aan de kook, doe de komkommers er in en kook 4 minuten. Haal ze uit de pan en koel ze terug in koud water.

Maak de marinade.
Rasp de gember.
Doe alle ingrediënten van de marinade in een pannetje, breng aan de kook en laat afkoelen.

Snijd de komkommers in dunne plakken. Spreid ze uit op de helft van een grote schone katoenen doek (zonder nare wasverzachtergeur) en vouw de doek dicht. Klap nog een keer om en leg er een half uur een zware snijplank op.

Meng de uitgeknepen plakjes door de marinade. De tsukémono is direct eetbaar. Je kunt de pickle wel verder laten rijpen in een glazen pot in de koelkast. Dan wordt de marinadesmaak nog meer in de komkommers getrokken.

Is het bij jou courgettetijd in plaats van komkommertijd, vervang de groente dan gewoon in deze recepten!

Door Inge Hoefnagel

Website Peter van Berckel: https://petervanberckel.nl/