Bij een warm voorjaar en een mooie nazomer is het mogelijk dat ook in ons land de olijfboom vruchten geeft. Het tijdstip van oogsten bepaalt de kleur van de olijf. De groene olijf is in september/oktober rijp om te plukken. Laat je ze langer hangen dan worden ze donkerder van kleur. Een olijf is niet zomaar van de boom te eten. Hij moet eerst verwerkt worden.
Soorten olijven
De leeftijd van de twijgen van een olijfboom bepaalt of hij olijven geeft of niet. Alleen aan twijgen van 2 jaar en ouder groeien bloesems en olijven. Toch kan het vaak wel langer dan 5 jaar duren voordat een boom zelf vruchten draagt. De smaak en de kwaliteit van de olijven wordt vooral bepaald door het aantal zonuren dat de plant heeft gehad. Hoe meer dat is geweest, hoe beter de smaak. Een olijf eet je niet zo van de boom. Onrijpe olijven zijn groen en bitter van smaak. Rijpe olijven zijn zwart, diep bruin of paars van kleur. Ze zijn zachter en smaakvoller. Het lekkerst zijn olijven die niet te zacht zijn geworden. Om olijven eetbaar te maken heb je een aantal maanden tijd nodig. Er zijn vele verschillende olijf-inmaak-tradities in de mediterrane landen. In Italië doen ze dit door middel van een “salamoia”.
Ik kwam op internet dit volgende makkelijke recept tegen om je eigen olijven te bereiden:
Bereidingswijze
Was de verse olijven grondig. Neem een plastic emmer die voor consumptie geschikt is. Een oude frietsausemmer is perfect. Groene olijven moeten geplet of ingekerfd tot op de pit. Doe de olijven in de emmer en giet er koud water op. Leg op de olijven een groot bord, zodat alles is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt en komt boven drijven. Deze zullen later bederven. Na ongeveer een week giet je het water af en vervang je het oude water door vers water. Niet bang zijn als je een sissend geluid hoort bij het openen van de emmer. Dit kan geen kwaad. Groene olijven hebben langer nodig hun bitterheid te verliezen dan zwarte. Als je wilt weten of de olijven goed zijn, kun je dit testen door een olijf open te bijten. Smaakt hij bitter, dan moet je nogmaals water verversen en wachten. Is de bitterheid verdwenen, maak dan de pekeloplossing klaar. Voordat je het oude water weggooit, meet je even de hoeveelheid. Je weet dan precies hoeveel pekelwater je moet maken voor de volgende stap.
Pekeloplossing
Breng water met zout aan de kook en laat dit vervolgens afkoelen. Gebruik 300 gram zeezout op drie liter water. Doe alle olijven weer in de schoongemaakte emmer. Giet het afgekoelde pekelwater op de olijven zodat alle olijven volledig onder water staan. Leg een groot bord op de olijven zodat alles weer is ondergedompeld en geen olijf ontsnapt. Dit laat je zo een maand staan. Dan giet je de pekel af en spoel je de olijven onder koud water schoon. Laat ze in een nieuw koud waterbad met deksel erop 24 uur in de koelkast “ontzouten”. Zijn ze nog steeds te zout, dan herhaal je dit proces.
Bottelen
Neem glazen potten met goed sluitende deksels die zijn schoongemaakt. Gebruik hiervoor de gewone glazen potten die je hebt en de afwasmachine is goed genoeg. Om met soda aan de slag te gaan, is niet nodig. Doe in iedere pot wat specerijen en kruiden naar wens. Bijvoorbeeld wat citroen met tijm en een paar tenen geplette knoflook met een rood pepertje voor het oog.
Stop de goed uitgelekte olijven in de potten, overgiet met olie en sluit de deksel goed af.
Zet de potten weg op een donkere plaats.
Door Hennie van Elderen, tuin 86
Bronnen: