Een takkenril bestaat uit een dubbele rij paaltjes met ertussen gestapeld snoeiafval. De breedte varieert liefst ergens tussen 50 en 75 cm. De hoogte en lengte zijn naar wens. De paaltjes kan je het beste op een onderlinge afstand van maximaal 1 meter zetten. Als je de stevigheid wil verbeteren kan je ook tussen de paaltjes buigbare takken vlechten. Hou voldoende ruimte open zodat diverse dieren er een plek kunnen vinden. Om het voor egels nog aantrekkelijker te maken, kan je er onderin een egelmand in wegwerken.

Voordelen

Je hoeft geen of minder snoeiafval af te voeren uit je tuin. Dit scheelt een hoop gesleep en werk. Doordat het afval verteert kan je de ril ook steeds opnieuw aanvullen.

Je kan de ril gebruiken als afscheiding van tuinhoekjes of een terras. Misschien kan je, in overleg met je buren, er een tuinafscheiding van maken. Dan hoef je minder heggen te knippen. Is de ril hoog genoeg dan creeer je zo op een natuurlijke wijze privacy.

Je verhoogt de biodiversiteit in je tuin want de takkenril trekt een hoop dieren aan. Het biedt ze schuil- en nestgelegenheid.

Wie zijn de bezoekers?

Insecten, zoals bijvoorbeeld kevers, bijen, oorwurmen en pissebedden.

Kleine vogels komen op deze insecten af. Als er open ruimtes in zitten, kunnen ze er ook een nest bouwen. Bijvoorbeeld heggemus, winterkoning en roodborstje. Als er vogels broeden, laat dan in het broedseizoen de takkenril zoveel mogelijk met rust.

Kikkers, padden en egels kunnen erin overwinteren. Ook muizen kan je er verwachten.

Op deze manier je snoeiafval gebruiken is een win-win situatie. Je hebt er zelf minder werk aan en je vergroot de biodiversiteit op je tuin en op ons complex.

Let er vooral op dat de constructies er verzorgd uit zien en zoals bedoeld; voor dierenopvang, en niet als afvalhopen. Veel succes ermee en geniet van het extra leven in je tuin.

De Groencommissie

Photo by Kai Pilger on Unsplash