Je kan groenten- en sierplanten helpen om belagers, zoals insecten of schimmels, te weerstaan met behulp van aftreksels van planten. Dit zijn vaak planten die hier van nature aanwezig zijn, zoals heermoes, brandnetel, smeerwortel en paardenbloem. Het geeft ook een andere kijk op planten die je al snel als ‘onkruid’ beschouwd: je kan ze gebruiken. Het wieden krijgt dan ook een andere betekenis.

In vond interessante informatie over dit onderwerp en dit wil ik graag doorgeven.

De beschermende planten kunnen op diverse manieren worden toegepast. Als plantengier, als ‘thee’ en als ‘bouillon’ (het beest moet een naampje hebben). Eerst geef ik aan hoe je dit kan maken en dan komen per recept de toepassingen aan bod.

Je hebt meestal nodig: 1kg planten op 10 liter regenwater. Als het afwijkt wordt het hieronder vermeld.

Rijpe gier

De geplukte planten mogen geen zaden hebben, want die zou je kunnen verspreiden bij het gebruik van de gier. Doe de planten in een waterdoorlatend zakje, bijvoorbeeld jute, een oude sloop, of (her)gebruik de netjes waarin soms mandarijnen of sinaasappels worden verkocht. Vul hier een emmer mee en doe er regenwater bij. Dek deze emmer af tegen de stank en zet deze in de schaduw. Er moet wel lucht bij kunnen komen. Om de stank te verminderen kan je ook nog lavameel erdoor roeren, of Kamille.

Als de gier donker van kleur is en niet meer schuimt/borrelt dan is deze gebruiksklaar. Meestal duurt dit 2 weken. Je moet af en toe ook even roeren in dit “heksenbrouwsel”.

Je kan de planten ook zonder zakje/netje in de emmer doen, maar dan moet je het aftreksel zeven voor gebruik. Je hebt alleen het vocht nodig. Gier wordt verdund gebruikt.

De plantrestanten kunnen op de composthoop om daar verder te verteren.

Gistende gier

Dit is hetzelfde proces als boven beschreven. De planten worden 4 dagen in een emmer regenwater gedaan, die in de volle zon staat. Deze gier is heel scherp.

Thee

De planten in heet water doen en 24 uur laten staan.

Bouillon

De planten 24 uur laten weken in water en dan 20 minuten koken op laag vuur.

Aftreksel met koud water

1 kg planten op 10 liter regenwater, 12 uur laten staan.

 

Toepassingen

Rijpe Brandnetelgier

Gebruiken in een verhouding van 1 : 10 (1 deel aftreksel op 10 liter regenwater). Te gebruiken ter bevordering van de groei (mest), om zaailingen mee te begieten en om tevoren in een geul te gieten waarin gezaaid gaat worden.

Je kan hier ook Heermoesgier aan toevoegen.

Gistende Brandnetelgier

Gebruiken als 1 : 50. Sproeien op uitlopers en bladeren ter bestrijding van bladluizen en spint.

Brandnetel; aftreksel van koud water

Onverdund sproeien bij bladluizen.

Heermoesgier

Gebruiken in een verhouding  van 1 : 20. Rondom de plant gieten. Het werkt cel versterkend waardoor de planten meer weerstand hebben tegen diverse soorten belagers.

Heermoesbouillon

Gebruiken in een verhouding van 1 : 5. Op het blad sproeien. Het helpt bij echte meeldauw.

Knoflookgier

Maken: 1 fijngemaakte bol op 10 liter water. Onverdund op de aarde gieten tegen bladluizen en schimmelziekten, vooral bij Aardbeien. Liefst 3x herhalen om de drie dagen.

Knoflookthee

Maken met 75 gram fijngemaakte knoflook op 10 liter water. Preventief onverdund gieten bij zaailingen om schimmelaantastingen te voorkomen.

Paardenbloemengier

Gebruik 1,5 – 2 kg op 1 emmer water van 10 liter om de gier te maken. Gebruik de hele plant, exclusief de zaden en de wortels.

Onverdund op de aarde gieten werkt versterkend.

Rammenas-thee

Om het te maken: 300 gram op 10 liter water. Gebruik het blad. Interessant, als je de wortel oogst kan je de rest ook nog gebruiken. Je gebruikt het preventief om Monilia te voorkomen door het op de bloesems te sproeien.

Smeerwortelgier

Gebruiken in een verhouding van 1 : 10. Heeft een vergelijkbare uitwerking als Brandnetelgier. Je kan het mengen met elkaar.

Herkennen aantastingen:

Echte meeldauw: witten vlekken aan de bovenzijde van het blad, vooral bij warm en droog weer.

Monilia: witte sporen op de vruchten van bijvoorbeeld pruimen, appels en peren.

Spint: gele of bruine vlekjes bovenop het blad en onderaan het blad kleine beestjes van een halve mm grootte.

De werking van deze middelen is het beste als het regelmatig wordt herhaald. De kunst is om dat dan niet te vergeten.

Veel succes en geniet van de oogst!

Lenie Lohstro

Photo by Paul Morley on Unsplash