De plantenmarkt van VTVBlijdorp

Deze halfjaarlijkse gebeurtenis is al enkele jaren een succes qua plantenaanbod, bezoekersaantallen en opbrengst voor de vereniging. Het was in 2015 een initiatief van de Tuincommissie, die inmiddels Groencommissie heet.

Op de markt komen steeds meer tuinders van ons eigen complex, maar ook van omliggende complexen en uit de straten in de buurt.

De opbrengst is elk jaar tussen de €600 en €1000. Hiervan worden door de Groencommissie diverse zaken bekostigd, zoals bollen, struiken, bijzondere planten, eendenbroedkorven. Plannen hebben we zat: een ijsvogelwand of een ooievaarsnest. ….

Investering

Deze plantenmarkt kost de vereniging vrijwel niets. Behalve de aanschaf van een paar kruiwagens grond uit het milieupark voor het oppotten van de planten.

De planten die worden opgepot komen uit de algemene tuinen en ook uit de tuinen van leden. Dat oppotten gebeurt door een wisselend aantal leden, een aantal weken voor de plantenmarkt. Dan is duidelijk zichtbaar of de planten het hebben overleefd.

We investeren dus niet financieel, maar vooral in tijd en een betrouwbaar en ecologisch verantwoord plantenbestand. Veel van de aangeboden planten zijn bijvoorbeeld waardplanten voor vlinders, nectarplanten voor bestuivende insecten of voedselplanten voor vogels. Op die manier dragen we intensief bij aan de biodiversiteit op ons complex.

Energie

De leden die meewerken aan de plantenmarkt steken energie in het oppotten, het inrichten van de markt en het verkopen van de meestal door hen opgepotte planten. De planten zijn van het eigen complex, dus aangepast aan bodem en klimaat; ze hebben zich al bewezen. Er is geen gif en geen kunstmest gebruikt. En zeker geen energie voor kasverwarming bij een teler, transport van kwekerij naar winkel naar klant, verlichting in het tuincentrum, enz. enz. Het bezoek van onze plantenmarkt verhoogt in ieder geval niet je ecologische voetafdruk.

Aanbod

We hebben bij elke plantenmarkt een steeds groter aanbod, zowel qua soorten als qua exemplaren. Het is altijd interessant om er nieuwe soorten te kunnen aanbieden. Heb je een mooie plant, die het goed doet en die in voor- of najaar opgenomen en verdeeld kan worden? Pot er een deel van op en maak via de plantenmarkt een medetuinier blij. De prijzen houden we laag (meestal €1,– per plant) zo kan iedereen voor weinig goede planten kan kopen. En echt waar: als de plant het niet doet, krijg je een ander exemplaar. Maar dan moet je het wel even laten weten!

Ook meedoen?

Zin in bijdragen aan ons VTV Blijdorp plantjesmarkt? Meld je dan aan bij [email protected] .

 

De Groencommissie