Mijn salie groeit geweldig. Ik neem elke week een takje mee naar huis, ook in de winter. Een geweldig kruid. En ik hou van zijn smaak. Maar ik gebruik het nooit in grote hoeveelheden. De smaak is sterk, dus teveel salie in een gerecht is nooit goed.

Elk jaar droog ik de salie, en doe salie in de zelf getrokken bouillon. Ik maak vaak bouillon, met wat zielige groente uit de koelkast, met wat vissengraatjes ofzo,.. lekker makkelijk in de slow cooker. Of frituur ze in een laagje olie om over een gerecht te strooien.
Salieboter, saliezout, salie azijn, salieolie,…….daar hebben jullie geen recept voor nodig.

Nu het weer wat herfstig wordt, heb ik onderstaand recept gemaakt. Uit Onze Smultuin van Claudia Reina.

Rode uiencompote met salie
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 kilo rode uien in plakjes
3 hele tenen knoflook zonder schil, geplet
3 gedroogde laurierblaadjes (doen het ook zo goed op de tuin!)
5 verse salieblaadjes, fijngehakt
3 eetlepels balsamicoazijn
Zeezout en peper

Smoor de uien, knoflook en laurier in de olijfolie in een grote koekenpan met de deksel erop. Voeg daarna de azijn en salie toe en laat alles nog een kwartier zachtjes bakken zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout.
Warm en koud lekker, met een stuk brood en kaas.

Door Inge Hoefnagel

Foto van de auteur