Al jaren composteer ik zelf mijn gft-afval. Twee aparte composthopen heb ik: een voor de groentetuin en een waar ik behalve de wortelonkruiden alles op gooi. Het onkruid wieden neem ik voor lief. Omdat ik benieuwd ben naar de kwaliteit van de verenigingscompost heb ik verleden jaar een aantal kruiwagens van het spul opgehaald. Volgens het artikel op onze site over de compost die door de vereniging wordt geproduceerd zijn ze geen nare wortelonkruiden tegengekomen.

Door: Hennie van Elderen

Mijn tuin heeft ze bijna ook niet en dat wil ik natuurlijk graag zo houden. Het is belangrijk om de wortels en het zaad hiervan niet bij het compost te doen.

De verenigingscompost van vorig seizoen bevatte erg veel takken en die heb ik er grof uitgezeefd. Bij het nieuwere compost zijn de takken stukken kleiner las ik. Nu maar afwachten wat er zou opkomen uit de compostberg. Tegen de kaalheid plantte ik enkele bosaardbeien, een polletje veldzuring en een artisjok op de hoop. De bosaardbei doet het iets te enthousiast en heeft in een paar maanden bijna de hele berg veroverd. De veldzuring wordt ook al een mooie plant, maar de artisjok heeft het niet overleefd. Waarschijnlijk vonden de slakken hem te lekker.

In de loop van de maanden kwamen de volgende planten op: brandnetel, teunisbloem, kruipende boterbloem, grassen en muur. Tot mijn vreugde geen zevenblad, haagwinde of heermoes. Er wordt door de tuinders goed ingezameld. Dat soort compost kan ik dus wel op de tuin gebruiken. Onkruid wieden doe ik toch regelmatig, dat wat er in zit haal ik er wel uit. Met mijn kruiwagen naar het milieupark voor een nieuwe lading in dit voorjaar. Helaas te laat! De compost was al op. De volgende keer ga ik er zeker eerder op af.