Tuintrends 2019

Een korte zoektocht via Google levert vele rijtjes trends op voor 2019 die mij persoonlijk vrij weinig zeggen. Zaken als: gebruik van natuurlijke materialen. (Ja duh, het is een tuin!). En: oosterse sfeerinvloeden door gebruik van bamboe, rotan en grassen (Al jaren zie ik grassen en bamboe als ik naar links, naar rechts en naar de overkant van mijn tuin kijk).  

Wat al die rijtjes wel gemeen hebben is een kopje over het omgaan met extremere weertypen. En dat is nu iets waar ik over mee kan praten. De ene keer staat er in mijn tuin dagenlang een paar centimeter water en dan weer gaan er bomen dood vanwege de aanhoudende droogte. 

Wat we volgens de trendlijstjes meer gaan zien in 2019 om met de extremere omstandigheden om te gaan:

  • Regentonnen. Had je er al eentje, dan is de kans groot dat je er in 2019 een ton bijplaatst om zowel van de voor- als achterkant van je huisje te profiteren van de wateropbrengst bij regen.
  • Drainagesystemen en infiltratiekratten voor tijdelijke wateropvang.
  • Mulch in de border. De mulch zorgt ervoor dat water minder snel de grond verlaat en houdt de grond op een natuurlijke manier vochtig.
  • Andere beplanting. Planten met fijne haartjes op het blad en planten met dikkere vlezige bladen doen het beter in droge tijden. Evenals sommige grassen. 

Mariëlle Roozemond