Van alles wat een vezel heeft kan je papier maken. Niet alleen van houtvezels, maar het lukt zelfs van de keutels van dieren en eendenkroos. Van het afval van groenten zoals van asperges, bloemkool, boerenkool en biet kan het en ook van het onkruid uit je tuin is het mogelijk. Hoe langer de vezels, hoe sterker het papier.

Onkruiden en schepraam

Heermoes, weegbree, zevenblad, gras en kweekgras zijn allen geschikt voor het maken van papier. Heb je niet genoeg van deze onkruiden in je tuin? Langs de slootkanten van ons complex staat heel wat heermoes. De pulp van het onkruid kan je ook mengen met de pulp van oud papier, karton, katoen zoals van oude spijkerbroeken, hennep of linnen. Bloemblaadjes bevatten wijzig vezels, maar gedroogd kan je ze als decoratie gebruiken.

Een papierschepraam koop je voor ongeveer € 17 op internet. Zelf maken van latjes of oude fotolijstjes kan ook. Het horgaas haal je bij de bouwmarkt of koop je ook op internet. Je bevestigt het gaas aan het frame met een nietpistool. Als je handig bent, kan je ook het papierschepraam van een oud horraam maken.

Eerst de pulp

Knip of snijd het onkruid (gedroogd of vers) in stukken van ongeveer 3 cm. Zet het onder water in een pan. Voeg per liter water 10 gram zilversoda toe. De soda zorgt ervoor dat alleen de vezels van het onkruid overblijven. Kook de stengels ongeveer 0,5 tot 1 uur. Wanneer ze helemaal zacht, slap en kapot gekookt zijn, is het goed. Spoel met water alle soda eruit. Het spoelwater moet helder zijn. Resten soda bevorderen namelijk de veroudering van het papier.

Maal de onkruidpulp nog fijner in een blender, beetje bij beetje.

Papier maken met schepraam

Doe de pulp met water in een grote bak. Schep met het raam een laagje pulp uit de bak. Breng deze over op een doek. Gebruik hiervoor een oude theedoek, een stuk laken of schoonmaakdoekjes. Dit noemen we koetsen.

Leg een doek over vers geschepte ‘papier’ en herhaal deze procedure tot je een hele stapel hebt.

Deze stapel moet worden geperst. Wanneer je geen bloem-, boek- of papierpers hebt, kun je er zelf eentje maken. Leg de stapel tussen twee planken en span deze zo strak mogelijk aan met een spanband. In elke hoek van de twee planken een gat boren kan ook. Je draait de planken dan vast met bouten en vleugelmoeren. Doe dit wel langzaam, zodat het water de tijd krijgt om weg te lopen.

Laat de stapel een uurtje staan. Pak de vellen met een doekje één voor één en hang aan een waslijn of leg ze plat neer op een tafel of droogrek.

Laat ze rustig drogen. In de zomer duurt dat 2 tot 3 uur. In de winter kan het in een koelere ruimte wel een dag duren.

Papier maken met passe-partout

Snijd rechthoekige passe-partouts uit karton voor de vorm van het papier. Leg een passe-partout op een schoonmaakdoekje. Schep met een lepel de onkruidvezels in de passe-partout. Het laagje pulp dat je op het doekje schept wordt het papier. Dek het papier aan de boven- en onderkant af met een droge doek, leg het geheel tussen twee platen hout en pers onder druk. Vervang natte doeken om het uur voor droge, totdat de doeken geen vocht meer opnemen. Haal het papier voorzichtig los van de doekjes en laat ze aan de waslijn nog extra drogen.

Door Hennie van Elderen

Bronnen:

https://www.velt.nu/nieuws/knutseltip-papier-maken-van-onkruid

https://www.landleven.nl/inspiratie/creatief/2019/december/maak-boerenkoolpapier/