Het winterseizoen begint en dat betekent dat er weer in supermarkten en allerlei andere winkels vogelversnaperingen worden aangeboden. Strooivoer, mezenbollen, zonnebloempitten, pinda’s verpakt op allerlei manieren, vogelpindakaas enz. enz.  Er zijn zelfs vogelgebakjes en vogelhagelslag te koop.

Zelf ben ik een groot liefhebber van het voeren van vogels. Het is erg leuk om te zien wie er komt snoepen van het lekkers dat opgehangen of gestrooid is in de tuin of op het balkon. Bij de mezen zijn de zonnepitten favoriet met als goede tweede de pinda’s. Het roodborstje eet graag pindakaas en de merel pikt graag alles wat gevallen is.

Er zijn natuurlijk ook kapers op de kust, de “grote jongens” zoals duiven en kraaien voor wie dit lekkers helemaal niet bedoeld is. Toch kan dit vermakelijke taferelen opleveren….  Kraaien die een “kolibrie act” opvoeren om een pinda te scoren, of met hun poten een mezenbol weten op te hijsen.

Photo by Martin Arusalu on Unsplash

Duiven leveren helemaal een hilarische vertoning op. Ze hebben hun figuur ook niet bepaald mee, dik en plomp als ze zijn. Je kunt ze eindeloos zien puzzelen hoe  ze, zittend op het dak, in het vogelhuisje met voer moeten komen. Duiven zijn ook verzot op de kleine sierappeltjes aan het wilde appelboompje vooral als er een nachtje vorst overheen is gegaan. De appeltjes zijn dan waarschijnlijk een beetje gaan gisten en lekker zacht. Vervaarlijk zwiepen ze aan de takken om van de appeltjes te eten. Zo goed als zeker worden ze er een beetje dronken van, wat hun motoriek niet bepaald ten goede komt.

Als je desondanks niet gediend bent van een kraaien of duiven invasie, zijn er voedersystemen te koop met een barrière van tralies. De kleine vogels kunnen daar doorheen, de grote niet. Ook valt er natuurlijk iets te knutselen van grofmazig kippengaas.

Het is niet gebruikelijk vogels in de lente of de zomer bij te voeren. Toch mag dat wel. Vogels kunnen zich niet overeten en gaan ondanks het bijvoeren toch ook zelf op zoek naar voedsel.  In de winter hebben vogels behoefte aan vet en calorierijk voedsel. Een kleine vogel kan na een nacht vorst wel 10% van zijn lichaamsgewicht kwijt raken.  

In de lente, als vogels broeden en in de zomer als ze in de rui zijn, hebben ze juist meer behoefte aan eiwitten en kalk. In de herfst gaan veel vogels op zoek naar vitaminerijke bessen en vruchten. De Vogelbescherming verkoopt een speciaal vierseizoenen vogelvoer voor dit doel.

Als je vogels een warm hart toedraagt dan kun je ze in ieder geval helpen met een tuin waarin veel insecten leven en waarin veel bessen te vinden zijn.

Door Liesbeth Benneheij