Deze zomer vatten drie tuinleden het plan op om de Grijze Beemd te verrijken met een kunstige ingreep. Hun plan is het om het bankje met dakje te vervangen door een nieuw bouwsel, een zogenaamde ‘wachtkas’.

Het gaat om een een half open (planten-) kas die het daar aanwezige bankje zal overkappen. Het bouwwerk heeft de functie van schuilplek voor wachtenden (vervoer op maat / taxi / bezoekers) en is een welkomstgebaar aan de bezoekers van onze tuin.

Het ontwerp van de kas is van André Dekker en Jan Kooijman. De kas is circa 5 meter breed, 3,5 diep en 2,5 meter hoog. Hij voegt zich in de hoek van de schanskorf en heeft daarom een specifieke plattegrond met schuine hoeken.

De kas heeft een portaal met daarop een kunstwerk. Het ontwerp is van Jozef van Rossum. Hij heeft gekozen voor de ‘ui‘ als thematiek. De ui, zelf gekweekt op de volkstuin als (volks-)voedsel en tevens een sierlijke plant die je niet opeet omdat hij zo fraai is. Bovendien: als je in de kas zit, ga je de tuin uit of ben je uit in de tuin, het is maar hoe je het bekijkt.

kas voorkant met boom

Kas en kunstwerk zijn een geheel. Aan het project hangt wel een prijskaartje. Met name de bouw van de kas is begrotelijk (een officiële kassenbouwer rekende ons inclusief btw circa 9000 euro voor). Het totale project is begroot op 13.000 euro. Indien er gezocht wordt naar co-financiering (subsidies) zou de vereniging als opdrachtgever minstens de helft (6.500 euro) op zich moeten nemen.

Update: de wachtkas is het niet geworden, maar er is wel een prachtige pergola gerealiseerd.

wachtkas 2 met portaal

Maquette met portaal en het kunstwerk

Groeten,
Jozef van Rossum, André Dekker en Jan Kooijman