Ik heb in mijn tuin twee soorten zuring: veldzuring en bloedzuring. Vooral het blaadje van de bloedzuring is een prachtig blaadje om te zien. Als een van de eerste blaadjes om te oogsten in het voorjaar, is zuring erg geliefd bij mij. Lekker een blaadje door de sla, omelet  en soep. En dan komt er een moment dat er een overschot zuring is. Tot 24 juni is de zuring te oogsten, daarna heeft het blad teveel oxaalzuur. Ik maakte al pesto van zuring. Met pijnboompitten en Parmezaanse kaas wordt elk fris groen lekker. Ik las ook dat je ermee kan verven,  dat ga ik ook eens uitzoeken na 24 juni.

In België maken ze paling in het groen, in Rusland is de groene borscht soep populair en de Franse maken zuringsaus voor bij de vis.

Ik maakte voor jullie Omelet aux lardons et aux oseille

een frans gerecht, geïnspireerd door een recept uit het kookboek Zuid-Franse streekgerechten van Caroline Conran en Gilles de Chabaneix.

Omelet met spek, kruiden en zuring

  • Voor 2-4 personen
  • Ingrediënten
  • 250 gram verse zachte kruiden en zuring
  • 2 eetlepels ganzenvet (boter kan natuurlijk ook)
  • 150 gram gerookte spekjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 eitjes
  • Zout en peper
  • Was de zuring en de kruiden, verwijder de harde stelen en droog het. Snij het in stukjes.
  • Doe 1 eetlepel ganzenvet in een koekenpan en bak hierin de spekjes uit.
  • Voeg de knoflook en zuring toe.
  • Voeg zout en peper toe en laat het slinken. Laat het afkoelen.
  • Klop de eieren met het zout. Voeg de zuringmengsel toe.
  • Verhit weer met een eetlepel vet en bak de omelet. Als hij stevig genoeg is omdraaien en nog twee minuten bakken.

Warm en koud lekker.

blank