Nu de winter weer in zicht is, is het belangrijk dat je je waterleiding nu al beschermt tegen vorst. Ook bij één nachtje matige vorst kan je waterleiding of kranen kapot vriezen en stroomt er water weg. Dat kan dan een hoge waterrekening worden!

Dus regel het nu alvast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het water wordt pas afgesloten als er een langere periode matige tot strenge vorst voorspeld wordt. Dan sluiten wij direct af en mailen dat. Maar het is verstandig om ook zelf de weerberichten in de gaten te houden en voordien je leidingen te beschermen. En hou er rekening mee dat het op het park in de winter altijd een paar graden kouder is dan in de stad.

Het water wordt in de winter eenmaal afgesloten en weer aangesloten. Het aansluiten is meestal in de loop van maart. Het is namelijk veel werk (putten open en stuk voor stuk de lanen aansluiten en testen) en het kost veel water. Ook omdat er toch altijd weer leidingen geknapt zijn in tuinen en leden niet aanwezig, dus voordat het euvel opgemerkt wordt zijn er al duizenden liters water weggestroomd. 

Hoe bescherm je jouw waterleiding?

Het draaimechanisme van de waterputten is kwetsbaar. Dus wees voorzichtig!

Als je een werkende afsluiter in de waterput hebt, kan je de kraan daar dicht draaien (een kwart slag met de klok mee). Gebruik voor het dichtdraaien de daarvoor bestemde (rode of blauwe) hendel. Gebruik NOOIT een tang, de spindels gaan heel snel stuk.

Als je hem in het voorjaar weer open draait, dan draai je een kwart slag tegen de klok in.

Heb je geen werkende afsluiter in de waterput meer, maar wel een laag gelegen kraan bij je huisje, sluit daar dan het water af.

Wanneer je hulp nodig hebt bij het afsluiten van het water in de waterput, neem dan contact op met [email protected] We zullen zodra er gelegenheid toe is dan proberen te helpen.

Laat, nadat je de waterdruk bij je huisje of in de put hebt afgesloten, de leidingen in je huisje leeglopen.
Geisers zijn erg gevoelig voor vorstschade, dus haal hem weg, of zorg ervoor dat hij helemaal leeg is (je kan een geiser doorblazen). Je wc-pot bescherm je door in het overgebleven water zout te strooien.

Indien het water op het park afgesloten wordt bij langdurige vorst, dan blijft het verenigingsgebouw wel van water voorzien, evenals het tapkraantje bij de brug op de Vroegoplaan. Je kunt daar in de winter water voor eigen gebruik tappen.

Zodra de watertoevoer in het voorjaar weer kan worden gestart, ontvang je daarover een bericht. Controleer dan snel je leidingen om eventuele lekkages in de kiem te smoren.