Lid worden & ook een volkstuin willen

De laatste tijd is er veel interesse om lid te worden van VTV Blijdorp, te genieten van een eigen volkstuin en gezamenlijk te zorgen voor dit groene park (wat best veel onderhoud nodig heeft aan paden, perken en gebouwen).

Momenteel is onze wachtlijst VOL. Het heeft ECHT geen zin om ons te mailen of te bellen. Wij maken ook geen lijst van mensen die wij informeren als de wachtlijst weer open gaat. Bespaar onze vrijwilligers het extra werk van beantwoorden van mails of telefoontjes a.u.b. Lees ook het cursieve stuk hieronder.

Heb je interesse, dan kun je wel alvast het document ‘Info aspirantleden’ lezen. Daarin vind je meer over onze vereniging, wat je als tuinlid kunt verwachten en wat de vereniging van de leden verwacht. De prijzen van de tuinhuizen variëren, afhankelijk van de staat van onderhoud, de ouderdom, de grootte etc.

Hou deze webpagina in de gaten, zodra er weer ruimte is op onze wachtlijst – waarschijnlijk pas najaar 2024 – vermelden wij dat hier.
Je kunt je ook alvast inschrijven voor onze nieuwsbrief, dan weet je wat er zoal speelt in onze vereniging en in de nieuwsbrief wordt meestal aangegeven wanneer de wachtlijst weer open gaat.

Momenteel kent VTV Blijdorp een laag verloop per jaar, daarom is de wachtlijst qua aantal personen beperkt. Wij namelijk willen geen verwachtingen wekken die niet waargemaakt kunnen worden.

Weet waar je aan begint

Een volkstuin is het nieuwe ‘hebbeding’, maar niet iedereen realiseert zich wat het betekent. Hier een korte opsomming:

 • je wordt lid van een vereniging en bent daarmee met ons verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele volkstuinpark, niet alleen jouw tuin

 • een volkstuinpark heeft onderhoud nodig – voor alleen bbq en gezelligheid kun je beter naar het stadspark gaan

 • wekelijks gemiddeld 6 uur tuinonderhoud om je eigen tuin en huisje in orde te houden
  het eerste jaar wel meer dan dat omdat toch vaak tuinen achterstallig onderhoud hebben (tuinders die toch geen afscheid konden nemen van hun tuin, maar het eigenlijk niet meer konden bolwerken)

 • de tuinkeuringscommissie houdt een oogje in het zeil om te zien of er wel getuinierd wordt

 • verplicht jaarlijks 7 zaterdagen (3 uur per keer) helpen bij het gemeenschappelijk onderhoud

 • jaarlijks twee zaterdagen (ca. 3 uur) meehelpen aan andere klussen

 • jaarlijks twee zaterdagmiddagen gezamenlijk overleggen over de voortgang in onze Algemene Ledenvergadering

 • samen trots zijn op de klus die wij klaren en het mooie stukje Rotterdam dat wij onderhouden

 • Je koopt een huisje dat op zicht (dus niet invasief) getaxeerd is naar beste eer en geweten door onze vrijwilligers die daarmee ervaring hebben. De aankoop van een tuinhuis is anders dan de aankoop van een woonhuis. De hele procedure wordt op de site uitgelegd. Wij geven ook geen garantie. Lid worden van een tuinvereniging en het kopen van een tuinhuis, betekent ook het aanvaarden van werk dat door vrijwilligers gedaan wordt en je neerleggen bij de consequenties. Realiseer je ook dat investeringen die je doet aan een tuinhuis voor je eigen genot zijn. De waarde van tuinhuizen stijgt niet (geen marktprincipe). Wij hanteren ook een maximumprijs voor tuinhuizen.

Regels voor bezichtiging en uitnodiging

Het blijkt helaas dat een deel van de aspirantleden niet reageert op een uitnodiging voor bezichtiging.
Dat is onhandig, want wij willen graag dat ca. 4-5 aspirantleden kunnen komen kijken als er een tuin te koop aangeboden wordt.
Dus als je je afmeldt, dan kunnen wij iemand anders uitnodigen.
Omdat verzoeken hiertoe in de mail niet echt lijken te werken, doen wij het nu iets strenger.
Als je een uitnodiging voor een bezichtiging krijgt, verwachten wij BINNEN DRIE DAGEN een reactie.
Als je wel kunt, dan mail je dat en verwelkomen wij je en maak je kans op het huis. Als je onaangekondigd komt, dan maak je geen kans.
Als je niet kunt, dan verwachten wij een afmelding, zodat wij iemand anders kunnen uitnodigen.
Heb je twee keer niet gereageerd op een uitnodiging, dan zetten wij de wachtlijst open voor een nieuwe inschrijving en verplaatsen wij je naar de onderste plek op de wachtlijst.
Na vier keer niet reageren, gaan wij er vanuit dat je geen interesse meer hebt in een volkstuin bij VTV Blijdorp en verwijderen wij je van de wachtlijst.
Uiteraard vinden wij het prettiger als je dat gewoon even mailt.

Wachtlijst bepaalt volgorde van koop

Indien meerdere aspirantleden interesse hebben in een tuin, kan degene die het hoogst op de wachtlijst staat de tuin nemen.
Soms zijn dat bijvoorbeeld nummer 1 en 3 op de wachtlijst (als nummer 2 niet komt), soms zijn dat nummer 16 en 18 op de wachtlijst, omdat de andere 15 niet komen. Dus de positie op de wachtlijst is niet altijd een indicatie voor hoe snel je aan de beurt bent.
Bij een groepsintroductie is de datum en tijdstip van aanmelding via de site bepalend voor de volgorde van de wachtlijst.

Aspirantleden op de wachtlijst doen eerst twee zaterdagbeurten mee

In najaar 2023 is er door alle leden besloten dat mensen die graag lid willen worden van VTV Blijdorp eerst twee keer moeten meedoen aan de zaterdagbeurten of de klusdagen. Op die manier leer je de vereniging en de leden kennen en weet je ook wat het inhoudt om gezamenlijk het volkstuinpark te onderhouden.

Zie onderstaande mededeling van Stichting Volkstuindersbelangen Rotterdam. Meld je daar aan, zodat de politiek weet dat er grote behoefte is aan volkstuinen. Ook om te voorkomen dat er mogelijk volkstuinen verdwijnen. Volkstuingrond is immers heel aantrekkelijk voor bouwprojecten.

MELDPUNT ‘IK ZOEK EEN VOLKSTUIN IN ROTTERDAM’

In de gemeente Rotterdam is de vraag naar volkstuinen groot. Het aanbod is beperkt en de wachtlijsten zijn lang. Stichting Volkstuindersbelangen Rijnmond wil in kaart brengen hoe groot het te kort aan volkstuinen is.

Als u op zoek bent naar een volkstuin in Rotterdam, vragen wij u om zich te registreren op het meldpunt ‘Ik zoek een volkstuin in Rotterdam’. Zo kunnen wij de gemeente aantonen dat het aantal volkstuinen niet verkleind, maar juist vergroot moet worden.

Registreren kost u niets en verplicht u tot niets. Ga naar www.volkstuindersbelangen-rijnmond.nl en meld u aan.