Recepten
Recept; geconfijte vijgen
Zijn onrijpe vijgen eetbaar? Die vraag kreeg ik laatst, dus tijd om het uit te zoeken. Ik heb dit jaar [...]
Hartige taart met Kweepeer
John van tuin 138 liet op Facebook weten dat hij een overschot kweeperen had. Nu, daar kon ik wel wat [...]
Recept met verjus
Deze zomer is mijn tuinhuisje geverfd. Helaas moest de druif daarvoor drastisch gesnoeid worden. Er hingen genoeg onrijpe druiven in, [...]
Snelle rabarberfermentatie uit Japan
Een recept uit het kookboek van Peter van Berckel, Tsukémono Nog tot 24 juni kunnen we onze rabarber oogsten. Daarna [...]
Zielige uitjes
Begin voorjaar heb ik nog steeds moestuinoogst: winterprei, bietjes, harde kruiden en aardpeer. En dat terwijl het eerste voorjaarsgroente al [...]
Olijven bereiden
Bij een warm voorjaar en een mooie nazomer is het mogelijk dat ook in ons land de olijfboom vruchten geeft. [...]
Bietenchutney
Tijdens onze oogsttentoonstelling hebben we, succesvol, onze eerste proeverij georganiseerd. Alle proevers hebben hun stem uitgebracht op het product dat [...]
Engelse saus
een hartig inmaakrecept van vlierbessen In 2017 schreef ik hier al over de kappertjes van groene vlierbes, de Scandinaviërs zijn [...]
Mizuna recept
Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje en radijs. Het heeft net zoals het raapsteeltje een mild peperige smaak. Ik zaai Mizuna het hele jaar door, zelfs in de winter oogst ik deze.
Foerageersoep met zuring en jonge brandnetels
Mijn versie uit het kookboek Polska van Zuza Zak De eerste voorjaarsgroentes zijn te oogsten. Als je het geluk hebt [...]
Oogst klaar, vullen maar!
Recept voor gevulde Pattisons
Gevulde pompoen met stoofvlees
recept voor gevulde pompoen met stoofvlees
Turks gevulde bolcourgettes
Een heerlijk recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi.
Eetbare bloemen
Al een tijdje kweek ik eetbare biologische bloemen op mijn moestuintje. Eerder schreef ik al over de vlierbloesem, daslookbloem en [...]
Sint-Jansui
UTRECHTS UITJE of 'Sint Jans ui' Allium cepa Proliferum Group, synoniem: Allium fistulosum var. bulbifera De Sint-Jansui is bijna helemaal [...]
Japanse andoorn
Crosne, Chinese Artichoke, Stachys affinis Weer een uitprobeersel afgelopen seizoen, de Japanse andoorn. Groenten die niet in de winkel te [...]
Bonensalade
Frisse bonensalade met brood en boter Het recept dat door het team Happy Food in de kantine geserveerd is, naar [...]
Bamberger Hörnchen
Bamberger Hörnchen Een aardappeltopper uit het Zuid-Duitse Beieren, die ooit rond 1850 via Frankrijk binnenkwam en sindsdien op smaak en [...]
Recept Capucienen-baard
Er gebeurt altijd wel wat verrassends als ik op de tuin ben. Laatst nog, kwam ik Marlen tegen op haar [...]
Tussilago, het klein hoefblad
De eerste wilde bloem in mijn tuin: Tussilago, het klein hoefblad De wetenschappelijke naam Tussilago komt van het Griekse tussis, 'kuchje'. [...]
Slakken uit eigen tuin
Slakken uit eigen tuin eten? Daar moeten we meer van weten! Zoveel slakken vorig jaar en ook dit jaar wordt [...]
Vlierbeskappertjes maken
Rond ons complex staan veel vlierbessen, vooral rond de ijskelder. Zelf wil ik geen vlierbes in mijn tuin, die woekert teveel. [...]
Daslook recepten
Daslook is een beschermd plantje dat je vooral kunt vinden op donkere, vochtige plekken. Als je eenmaal een goed plekje [...]
Gekarameliseerde preitaart met blauwschimmelkaas
Het voorjaar komt eraan, hoog tijd om moestuin leeg te maken om ruimte te maken voor nieuwe plantjes. De laatste bietjes, [...]
Tuinbonen poffen
Leg de tuinbonen in de peul op de bbq. En rooster ze rondom, omdat er in de schil vocht zit, [...]