Zijn onrijpe vijgen eetbaar?

Die vraag kreeg ik laatst, dus tijd om het uit te zoeken. Ik heb dit jaar veel fijne rijpen vijgen op, maar een tweede oogst zat er niet in. Alleen de vijgjes die de grote hebben van een krent kunnen volgende jaar rijpen. De andere vijgen kan je er beter nu afhalen, want die worden niet meer rijp en halen teveel kracht uit de boom. Op de website van de meisjesvandemoestuin.nl las ik er van alles over en maakte het volgende recept, echt de moeite waard:

Groene gesuikerde vijgen

300 gram onrijpe vijgen – 1 pond rietsuiker – 150 ml water – theelepel citroensap – 1 kardemompoeder – snufje kaneel.
Was de vijgen en prik met een breinaald een gat in de vijg. Doe dit met handschoenen aan, want de witte latex substantie is behoorlijk kleverig.
Laat daarna de vijgen een paar uur afkoelen in een pan met flink wat koud water.
Kook vervolgens de vijgen 15 minuten in hetzelfde water. Daarna giet je ze af. Pak een pan koud water en dompel de vijgen daarin onder.
Zodra de vijgen zijn afgekoeld giet je ze weer af.

Vul de pan nu met schoon koud water en kook de vijgen nogmaals 15 minuten. Doe ze over in een vergiet en spoel ze af met koud water. Nu ben je alle latex kwijt.

Breng vervolgens een pond suiker en 150 ml water aan de kook. Roer dit goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg hier de vijgen aan toe. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel 15 minuten goed doorkoken. Koel daarna de vijgen af in de siroop en laat het geheel 12 uur staan. Haal de vijgen uit de vloeistof . Stamp de kardemompeul in een vijzel zodat de peul openbarst. Verwijder de harde schilletjes en stamp de resterende zaadjes fijn. Kook vervolgens het suikerwater met het kardemompoeder, de kaneel en het citroensap in tot een siroop. Voeg de vijgen toe aan de siroop. Kook nog een paar minuten in, totdat de siroop dik genoeg is en de vijgen ondergedompeld zijn in de vloeistof. Doe er nog wat water bij als je niet genoeg siroop hebt. Kook het geheel dan nog even in.

Doe de gekonfijte vijgen over in een schone pot. Draai het deksel erop en klaar zijn je groene gesuikerde vijgen.

blank