Activiteiten agenda

Door de leden worden gedurende het gehele jaar activiteiten georganiseerd; bring-your-own dinners, concerten, tentoonstellingen en op vrijdagavond klaverjassen.

Hieronder staat de agenda met activiteiten op een rijtje. Heb je zin om een activiteit te organiseren, heb je hulp nodig om dit te organiseren of wil je het aankondigen via de VTV Blijdorp activiteiten agenda? Kom dan even langs bij het bestuur tijdens het spreekuur op zaterdag (eens in de twee weken, zie voor data verderop op deze pagina).

Activiteitenagenda 2024 – voorlopig: want je kunt een activiteit organiseren ;-)

Zaterdag 3 februari starten de zaterdagbeurten weer. Dan is ook het mini-milieupark weer op zaterdag open. De woensdagopening laat nog even op zich wachten.

Klusdag zaterdag 3 februari, 10.30 – 12.30 uur Bostuin snoeien
en evt. andere snoeiklussen, zoals de leilindes en de knotwilgen

Na de keigezellige en snoeiharde successen in 2021, 2022 en 2023 ook dit jaar weer de wintersnoeiklus in de Bostuin. We gaan allerlei struiken snoeien!
Neem je eigen snoeischaar, takkenzaag en handschoenen mee.
Na afloop een gezamelijk warm hapje en drankje.

Opgeven doe je via [email protected]
Bij regen of sneeuw prikken we een andere dag.

Zaterdag 2 maart start het tuinseizoen weer. De winkel is open, de kantine ook en ook het bestuur heeft dan weer elke twee weken spreekuur.

Zaterdag 9 maart, 13.30 – 16.00 uur Workshop Vroege Voorjaarssnoei

Lokatie: in de onverwarmde kantine op de Grijze Beemd/het voorplein
We werken buiten, dus hou rekening met het weer. Breng je eigen snoeischaar en werkhandschoenen mee.
We beginnen met een heel korte inleiding. Er wordt door verschillende docenten gesnoeid bij een bepaalde struik, zoals hertshooi, vlinderstruik, pluimhortensia’s, rozen, clematissoorten en struiken die in de (na)zomer gaan bloeien op jong hout. De snoeiwijze wordt uitgelegd en voorgedaan. Daarna ga je zelf zo hier en daar ook aan de slag.
Opgeven voor 3 maart bij [email protected]
De workshop kost €5,00. Gaarne overmaken nadat je bericht hebt gekregen dat de workshop doorgaat.

Zaterdag 16 maart: Workshop Gereedschap onderhoud & gebruik

Naast het slijpen ook het gebruik en techniek van hand- en elektrisch gereedschap: zoals de verschillende snoeischaren, zagen, bijlen, heggenscharen, bosmaaier en grasmaaier/s. Géén kettingzaag omdat we die evenmin gebruiken in de tuinploeg en omdat dat een andere training vereist, ook vanwege veiligheidsvoorschriften.
De workshop kost €5,00. Gaarne overmaken nadat je bericht hebt gekregen dat de workshop doorgaat.
Opgeven doe je voor 19 maart via [email protected]
Docenten: Zaagploeg
Locatie: verzamelen in kantine op het voorplein / Grijze Beemd
Tijd: volgt nog

Zaterdag 30 maart 14.00 uur – Feestelijke opening tuinseizoen en (alvast een beetje) vieren van 90 jaar VTV Blijdorp

Wij openen op zaterdag 30 maart feestelijk het nieuwe tuinseizoen met een hapje en een drankje. En uiteraard zijn wij alvast een beetje in feeststemming vanwege ons 90-jarig bestaan! Kom ook naar het verenigingsgebouw en toast met ons op een heel mooi tuinjaar!

Vrijdag 5 april – Lezing door ecoloog Niels de Zwarte

Op vrijdag 5 april om 9:30 uur komt Niels de Zwarte – ecoloog bij Bureau Stadsnatuur – in het verenigingsgebouw vertellen over zijn boeken ‘Stadsnatuur maken’ en ‘Stadsnatuur Bouwen’. Deze lezing is ook toegankelijk voor leden van VTV Blijdorp. Wil je er bij zijn stuur dan een mail naar [email protected] o.v.v. ‘lezing 5 april’.

Aansluitend gaat Manon van der Meer – ecologe van de gemeente Rotterdam – met de studenten op pad. Het wordt een stevige wandeling met plaats voor twee tuinleden, Wil je mee stuur een mail naar [email protected] o.v.v. ‘excursie 5 april’. Op = op.

Zaterdag 6 april, 10.00 – 13.00 uur Cursus Leren composteren

Locatie: Verenigingsgebouw
Docenten: Ria Lenferink & Lenie Lohstroh
Opgeven voor 31 maart bij [email protected]
Kosten: €10,00 (overmaken na bericht dat het doorgaat)

Leer alles over het zwarte goud! Zorg dat jouw planten en grond in een betere conditie zijn en draag bij aan het verminderen van afval van onze vereniging. Door zelf te (gaan) composteren raken de groenbakken op het milieupark niet zo snel overvol gevuld. Beheer daarvan kost best wat geld.

Onderwerpen
-wat is het voordeel voor de grond en je planten?
-wat kun je allemaal composteren?
-hoe gaat het in zijn werk?
-waar en hoe gebruik je het?

Activiteiten en lesmateriaal
-powerpoint-presentatie
-bekijken van soorten compost
-schriftelijk en digitaal lesmateriaal

Zondag 14 april, 13.00 – 15.00 uur KNNV-Natuurlijk Rotterdam e.o. Workshop insecten fotograferen

Startlocatie: voor de Tuinwinkel, Grijze Beemd (plein entree)
Doel van deze workshop is het inventariseren, inzichtelijk maken van de soortenrijkdom in en rondom ons park. Ditmaal nemen we Zonnelaan en de wandeldijk aan de andere zijde van de ringsloot onder de loep. We gaan zeker bijzondere verrassingen zien en vastleggen. Kom! Neem je fototoestel mee. Gewoon meekijken en observeren kan natuurlijk ook. Na afloop drinken we een kopje thee. Lees meer hierover op de website van KNNV.
Opgeven bij [email protected]

Fijn als jullie op zo 14/04 aanwezig zouden kunnen zijn! Alle bee(s)tjes helpen bij deze inventarisatie/waarneming. Dat je er (nog) weinig weet van hebt maakt dus niet uit. Dat geldt voor ons allen en zal de pret niet drukken :)

NR leden gratis, anderen € 5,- of een vrijwillige bijdrage

Zaterdag 27 april, 10.00 – 15.00 uur Plantenmarkt & Spullenmarkt

Locatie: Kantineplein

Het PlantenmarktTeam biedt planten, struiken en bomen aan, afkomstig uit onze eigen tuinen. De planten kosten tussen de €1,00 en €5,00. Deze planten zijn gifvrij! Je krijgt er gratis advies bij.
Met de aanschaf van planten van ons complex maak je je ecologische voetstap iets kleiner. En zorg je ervoor dat we kunnen investeren in het vergroten van de biodiversiteit op ons park. Van de opbrengst kopen we biologische bollen, bomen en planten voor VTV Blijdorp.
Heb je zelf leuke planten, zaailingen of stekjes over? Pot ze op en zet ze bij de plantenkar in het milieupark. Zet er als het kan een naam bij.

Spullen. Ook je teveel aan zooi kun je te koop aanbieden. Regel zelf een tafel en transport. Niet verkochte spullen wel weer meenemen. Die ruimen we niet op. Dank!

Vrijdag 3 mei – Pubquiz

Voor tuinleden en buurtbewoners in ons verenigingsgebouw.
Start 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.
Bijdrage 2 Euro per persoon, af te rekenen bij binnenkomst.

We spelen de Pubquiz met tafels van vier personen.
Ben je alleen of met twee personen? Geen nood, we gaan dan tafels van vier personen samenstellen. Aan de winnende tafel wordt een prijs uitgereikt maar het belangrijkste is natuurlijk dat we allemaal een gezellige avond hebben.

Dinsdag 7 mei – Laat de maker in jou zien!

Dit is een uitnodiging om te delen wat jij maakt, knutselt, borduurt, breit, schildert, fotografeert, hobbiet. Of misschien is het meer dan hobby en verdien je er de kost mee, ook professionals zijn van harte welkom.

Fijn als je ook iets lekkers maakt om te delen. Thee met taart, onze eigen Club Geluk. Vanaf 14:00 uur in het verenigingsgebouw. Aaanmelden bij Annemarie (tuin 26) of Joke (tuin 152).

Woensdag 8 mei – spelmiddag kinderen

Op het kantineplein voor kinderen van 4-10 jaar.
We starten om 14:00 uur en rond 17:00 uur is het afgelopen.

In de tijd dat er nog geen computers en PlayStations waren, moesten kinderen zich op een andere manier zien te vermaken. Dat deden ze door allerlei buitenspelletjes te bedenken. We gaan zien of jullie er handig in zijn en we gaan heel veel lachen.

Zaterdag 11 mei – Klusdag

Wij hopen dat alle gebruikers van VTV Blijdorp in ieder geval één keer per jaar komen helpen tijdens de klusdagen. De klussen worden via e-mail gecommuniceerd, je kunt je dan vooraf inschrijven, zodat wij weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. Dank alvast voor je medewerking!

Samen houden wij ons Blijdorp mooi!

Zondag 26 mei – KNNV Waterproject

Jeroen suggereerde het water in de ringsloot vaker te onderzoeken: en dat gaan we doen op zondag 26 mei 10-12 uur. Dat staat nog niet op de Natuurlijk Rotterdam website, maar maakt deel uit van de Week van de Biodiversiteit; een KNNV Landelijk project.

Dan op zondag 14 juli, 10-12 uur. Waterproject, het onderzoeken van de waterkwaliteit via waarnemingen.
Zie hier het verslag van vorig jaar. Jeroen, Marleen en ik hebben begin oktober nog een keertje geoefend :). Dat was lekker traag, gestaag en spannend. Al doende leren we de beestjes en plantjes herkennen.

Vrijdag 17 mei – bingo avond – maar dan anders

Onder leiding van ‘bingo-meester’ tuinlid Jeroen verspreiden we deze avond kunstig plezier en cadeautjes onder elkaar. Breng dus een KLEIN verpakt cadeautje mee. We beginnen om 20.15 uur.

Zaterdag 25 mei – Sociale Straat Overschie

Zoals elk jaar doet VTV Blijdorp mee aan de Sociale Straat Overschie braderie op de Burgemeester Baumannlaan. Heb je zin om te helpen, meld je dan bij Annemarie (tuin 26) of Joke (tuin 152).

Zaterdag 25 mei, 13.30 – 16.00 uur Workshop Late Voorjaarssnoei

Locatie: Kantine op de Grijze Beemd / voorplein
We starten we met een korte inleiding. Daarna wordt door verschillende docenten gesnoeid bij een aantal struiken. O.a. snoei van voorjaarsbloeiende struiken die nu (bijna) uitgebloeid zijn zoals sering, krentenboompje, magnolia, rode ribes, deutzia, forsythia, mahonia, kerria, weigela, sommige spireasoorten, meidoorn, vogelkers, sleedoorn, etc.. Deze soorten snoei je voor de langste dag.
Opgeven voor 19 mei via [email protected]
De workshop kost €5,00. Gaarne overmaken nadat je bericht hebt gekregen dat de workshop doorgaat.
Breng je eigen snoeischaar en werkhandschoenen mee. We gaan buiten aan de slag, dus hou rekening met het weer.
Graag tot dan!
De Groencommissie

Deze datum is onder voorbehoud. Wij wachten op het nieuwe huurcontract en alle bijbehorende stukken. Dus afhankelijk van de ontvangst daarvan, kunnen wij de Algemene Ledenvergadering definitief plannen.

Kom naar de Algemene Ledenvergadering als je op de hoogte wilt blijven en je medetuinders spreken over zaken die onze vereniging aangaan. Zaterdag 9 november vanaf 14.00 uur. Wij streven ernaar de vergadering tussen de 1 en 1,5 uur te laten duren, dus wij hopen dat je komt.
Gedetailleerder info komt via de mail.

Zaterdag 1 juni – start tuinkeuring

De tuinkeurders komen weer langs. Ze zijn de ogen van het bestuur om te zien hoe het gaat op de tuinen. Wij vinden het prettig als onze volkstuinen goed gebruikt worden. Wil je weten waarnaar gekeken wordt, kijk op de site bij Tuinkeuringen.

Weekend 8 & 9 juni – Open Volkstuindagen

VTV Blijdorp doet uiteraard weer mee aan de Open Volkstuindagen. Belangrijk voor onze reputatie en promotie, naar de wijk en naar de gemeente. Wij zijn bezig met het organiseren van een fietstocht langs de verschillende volkstuinparken in de buurt. Hou de nieuwsbrief in de gaten.

Weekend 8 & 9 juni – Kunsttentoonstelling

Na even weggeweest, is hij gelukkig weer terug: de VTV Blijdorp Kunsttentoonstelling.
Voor kunst en nijverheid/vlijt. Details volgen. Maar verzamel alvast je werk, zodat dit tentoongesteld kan worden.

Donderdag 13 juni – Outdoor Office Day

Ook dit jaar doet VTV Blijdorp weer mee aan de Outdoor Office Day. 20 plekken bij de kantine. Zie de website.

Vrijdag 21 juni – Tentoonstelling academie en midzomernachtwandeling

Hou deze avond vrij als wij van de lente naar de zomer gaan. Details volgen.

Zaterdag 22 juni – Midzomerfeest

Een heerlijk midzomerfeest ter gelegenheid van ons 90-jarig bestaan. Met een feestavond in stijl, een 90-jarige vereniging waardig. Kleed je dus summer-chic. Programma en kaartverkoop volgt.

Zondag 30 juni 13:00-15:00 uur – KNNV-Natuurlijk Rotterdam e.o. Workshop Waterinventarisatie

Hier ligt een natte ecologische zone, die bestaat uit: natuurvriendelijke oevers, vissenbossen en vraatbescherming. Natuurvriendelijke oevers zijn oevers die wat minder steil aflopen en minder diep eindigen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor oever- en waterplanten. Vissenbossen zijn gebundelde wilgentakken voor vissen om te kunnen schuilen en paaien.
Opgeven bij [email protected]
NR leden gratis, anderen € 5,- of een vrijwillige bijdrage
https://rotterdam.knnv.nl/agenda/waterproject-2024/

Zondag 30 juni – KNNV-Natuurlijk Rotterdam e.o. Tuinvlindertelling

Details volgen.
Opgeven bij [email protected]
NR leden gratis, anderen € 5,- of een vrijwillige bijdrage

Zondag 14 juli – KNNV Waterproject

Op zondag 14 juli, 10-12 uur. Waterproject, het onderzoeken van de waterkwaliteit via waarnemingen.
Zie hier het verslag van vorig jaar. Jeroen, Marleen en ik hebben begin oktober nog een keertje geoefend :). Dat was lekker traag, gestaag en spannend. Al doende leren we de beestjes en plantjes herkennen.
Jeroen suggereerde het water in de ringsloot vaker te onderzoeken: en dat gaan we doen op zondag 26 mei 10-12 uur. Dat staat nog niet op de Natuurlijk Rotterdam website, maar maakt deel uit van de Week van de Biodiversiteit; een KNNV Landelijk project.

Zaterdag 17 augustus, 13.30 – 16.00 uur Workshop Zomersnoei

Locatie: Kantine op de  Grijze Beemd/voorplein
Meenemen: je snoeischaar en handschoenen.
‘Natuurlijk snoeien’ van bv. fruitbomen, rozen, druif en div. struiken en groenblijvers.
We starten met een korte introductie. Snoeien in de zomer beperkt hergroei van te veel takken, zoals waterloten bij fruitbomen, terwijl wintersnoei juist aanzet tot in het voorjaar flinke hergroei. Voor sommige struiken is dat fijn, bij fruitbomen meestal niet. Daarom wordt zomersnoei veel gedaan bij fruitbomen en -struiken, ook bij druiven. Ook het snoeien van uitgegroeide struiken en uitgebloeide vaste planten komt kort aan bod.
Opgeven vóór 11 augustus via [email protected]
Kosten: €5,00, overmaken aan VTV Blijdorp, zodra je hoort dat het doorgaat. Workshop gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.
Docenten: Groencommissie

Zaterdag 7 september – Klusdag

Wij hopen dat alle gebruikers van VTV Blijdorp in ieder geval één keer per jaar komen helpen tijdens de klusdagen. De klussen worden via e-mail gecommuniceerd, je kunt je dan vooraf inschrijven, zodat wij weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen. Dank alvast voor je medewerking!

Samen houden wij ons Blijdorp mooi!

Zaterdag 14 september – saladebuffet

Een heerlijk saladebuffet met muzikale omlijsting, dus reserveer de datum alvast. Details volgen.

Zaterdag 14 september – start tuinkeuring

De tuinkeurders komen weer langs. Ze zijn de ogen van het bestuur om te zien hoe het gaat op de tuinen. Wij vinden het prettig als onze volkstuinen goed gebruikt worden. Wil je weten waarnaar gekeken wordt, kijk op de site bij Tuinkeuringen.

Zaterdag 28 september, 10.00 – 15.00 uur Plantenmarkt & Zadenruilbeurs

Locatie: Kantineplein
Pot je planten alvast op en verzamel je zaden!

Plantenmarkt. We bieden planten, struiken en bomen aan afkomstig uit onze eigen tuinen. De planten kosten tussen de €1,00 en €5,00. Deze planten zijn gifvrij! Met de aanschaf van planten van ons complex maak je je ecologische voetstap iets kleiner en zorg je ervoor dat we kunnen investeren in het vergroten van de diversiteit op ons park. Van de opbrengst kopen we biologische bollen, bomen en planten voor VTV Blijdorp.

Zadenruilbeurs. Spreekt het concept Reclaim the Seeds je aan? Draag bij aan zadenruil! Op de plantenmarkt kun je zaden uitzoeken als je zelf wat inlevert. Zaden zullen gesorteerd op alfabet staan. Oogst de zaden op je tuin of elders, laat ze goed drogen. Doe ze in papieren zakjes. Schrijf de naam van het gewas op het zakje.

Zaterdag 28 september – workshop strijdliederen zingen en samen eten

Ook als je geen zangtalent bent is het leuk om mee te doen aan deze workshop strijdliederen zingen. Goed voor hart en longen, plezier gegarandeerd. En daarna gezellig samen eten. Details volgen.

Kom naar de Algemene Ledenvergadering als je op de hoogte wilt blijven en je medetuinders spreken over zaken die onze vereniging aangaan. Zaterdag 9 november vanaf 14.00 uur. Wij streven ernaar de vergadering tussen de 1 en 1,5 uur te laten duren, dus wij hopen dat je komt.
Gedetailleerder info komt via de mail.

Het laten afhalen van snoeihout is kostbaar en zonde van het organische materiaal dat je best goed in je eigen tuin kunt gebruiken. Daarom versnipperen wij dit winterseizoen.

Zaterdagochtend 16 november kun je je snoeihout brengen naar het voorplein waar het door de zaagploeg versnipperd wordt.

Vanaf ca. 10 uur tot uiterlijk 13.00 uur.

Aanleveren: alle snoeihout dat dikker is dan een vinger en niet flexibel. Dus geen wilgentakken. En ook geen bamboe.

Takken van 2 tot 12.5 centimeter dik , zijtakken en blad geen bezwaar.
Lengte is geen probleem. Hoe langer hoe beter.

De takken worden door de zaagploeg aangenomen en versnipperd. Meestal zorgt het lawaai al voor voldoende afstand. Het kan zijn dat er materiaal niet door de selectie komt, denk aan spijkers of ingegroeide draad, dan kan dit met de tuinder mee terug.

De zaagploeg houdt ook de veiligheid in de gaten.

Takken die vingerdik of dunner zijn, kun je zelf handlang knippen en in de compostbak achterlaten, of in je eigen tuin in een takkenhoop op de achterste helft van je tuin. Die kunnen niet in de versnipperaar, dan loopt hij vast.

De versnipperaar kan takken aan tot ca. 12 cm dik. Heb je dikkere takken, dan kun je die vanaf januari kwijt in het milieupark tijdens de enkele winteropeningen. Tot januari kun je geen takken kwijt in het milieupark. Dus alleen versnipperen op 28 oktober en 18 november.

Zaterdag 23 november, 13.30 – 16.00 uur Workshop Wintersnoei

Start: Kantine op de Grijze Beemd/voorplein
Verwijder zieke en dode takken uit bladverliezende struiken en pas verjongingssnoei toe in deze periode. Voor €5,- leer je druif, braam, verschillende fruitbomen en knotbomen snoeien. Meld je voor 17 november aan bij [email protected] en nodig geinteresseerden uit de wijk of van andere vtv’s vooral ook uit. Breng je eigen handschoenen en gereedschap mee.
Maak het cursusgeld, €5,00, over na bevestiging van doorgang van deze cursus.
De wintersnoeicursus wordt gegeven door de groencommissie.

Zaterdag 30 november – hierna wintersluiting winkel, kantine en spreekuur bestuur

Zaterdag 30 november zijn de laatste keer dat de winkel en de kantine open zijn in 2024, het is ook het laatste spreekuur van het bestuur. Daarna is het wintersluiting tot begin maart 2025. De woensdagopening van het mini-milieupark is voor het laatst op 27 november.

Zaterdag 7 december – laatste opening mini-milieupark op zaterdag en laatste zaterdagbeurten

Zaterdag 7 december zijn de laatste beurten voor gezamenlijk onderhoud, de laatste keer dat het mini-milieupark open is in 2024. Daarna is het wintersluiting tot begin maart 2025. De woensdagopening van het mini-milieupark is voor het laatst op 27 november.

Spreekuur bestuur 2024

zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur
om de week, zie schema hieronder:

2 maart
16 maart
30 maart
13 april
27 april
11 mei
25 mei
8 juni
22 juni
6 juli
20 juli
3 augustus
17 augustus
31 augustus
14 september
28 september
12 oktober
26 oktober
9 november
23 november – hierna wintersluiting