Mijn versie uit het kookboek Polska van Zuza Zak

De eerste voorjaarsgroentes zijn te oogsten. Als je het geluk hebt zelf geen brandnetels kan oogsten, kan dit in de ijskelder maar loop iets verder het landje op in verband met de honden. En alhoewel ik het niet verwachtte, het smaakt erg lekker: zuring met brandnetel.

  • 200 gram zuring en jonge brandneteltoppen
  • 50 gram ongezouten boter
  • 1,5 liter water
  • 1 aardappel/allesbinder
  • 1,5 dl  Bulgaarse yoghurt
  • Peper en zout
  • Hardgekookte eieren voor erbij
  • Eventueel scheutje witte wijn

Haal de brandnetelblaadjes van de stelen (met handschoen) en was ze met de zuring. Schil de aardappel en snij deze in stukjes.

Smelt de boter in de pan en smoor de zuring en brandnetel kort. Laat afkoelen en pureer.

Doe de groene puree in een pan met de aardappel en water en laat 20 minuten zacht koken. Pureer nogmaals en voeg peper en zout toe. Indien gewenst binden met allesbinder.

Dien op met gekookte ei en eventueel een scheutje witte wijn.

Door Inge Hoefnagel