Begin voorjaar heb ik nog steeds moestuinoogst: winterprei, bietjes, harde kruiden en aardpeer. En dat terwijl het eerste voorjaarsgroente al opkomen.

Maar ook een bak met zielige uitjes die beginnen uit te lopen. Ik heb er gefermenteerde gekruide uitjes van gemaakt. Het recept komt uit Verrot Lekker van Christian Weij.

  • 500 gram uitjes, gepeld, grote uien in kwarten
  • 500 ml koud water
  • 25 gram zeezout
  • 1cm gember, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • takjes koriander (met steeltjes) of 10 blaadjes basilicum

Maak een pekelbad van water en zout. Roeren totdat al het zout is opgelost. Schep de gember, knoflook en koriander onderin een pot. Schep er de uien op. Giet er zoveel pekelbad-nat op dat je uien onderstaan.

Laat de uien onder het oppervlak van de pekel verdwijnen door het te verzwaren. Bijvoorbeeld een plastic zakje met zout water erop te plaatsen. Dek de pot af ( met kaasdoek en een elastiekje bijvoorbeeld bijvoorbeeld).Ik gebruik de zuurkoolpot met zuukoolstenen.

Laat de uien minstens een week fermenteren op kamertemperatuur. Proef of je ze lekker vind. Bij mij duurde dit 8 dagen.

Zet de pot in de koelkast (dan stopt de fermentatie of giet het pekelnat af en vervang deze door een mix van 500g witte wijn azijn en 50 gram suiker (even verwarmen zodat de suiker is opgenomen en dan laten afkoelen).

Door Inge Hoefnagel