In de zomer zie je die leuke witte kelkjes aan klimplanten langs hekken of in bomen en struiken. Mooi om te zien, maar dan toch liever aan een hek rond een industrieterrein of zo. In je tuin gaat het enorm woekeren met wortelstokken als witte pieren of spaghettislierten. Al in april komen de blaadjes aan een slingerend

stengeltje omhoog en grijpen zich vast aan het eerste het beste obstakel in hun buurt. Dan gaat de klim omhoog razendsnel. Nadeel is dat het veel harder groeit dan andere planten en deze ook omlaag trekt zodat ze er onder verdwijnen.

Bestrijding: in het voorjaar heel goed op de grond rondspeuren (op je knieën of je hurken) en elk opkomend sliertje met blaadjes uittrekken. Liefst met een stuk wortelstok erbij. Soms kun je het een stuk uitgraven, maar als je grond bedekt is met leuke planten is dat natuurlijk zonde. Ook onder hagen en struiken is het lastig verwijderen. Vaak krijg je het dan ook van de buren, door heggen en struiken heen groeiend. Het is niet echt dramatisch, maar vergt wel consequente en aanhoudende verwijdering. In een paar jaar is je tuin er vrij van, maar blijf op je buren letten! En op gekregen planten waar een stukje wortel in kan zitten (Dit geldt ook voor alle andere krijgertjes)

Bestrijding met Ultima van Ecostyle zou helpen. Wie heeft hier ervaring mee?

Foto van Rasbak op Wikimedia.