Een recept met de prijswinnende appels van Hennie

Appelmarmelade

Van Hennie kreeg ik 5 prachtige bewaarappels, de prijswinnaars van de afgelopen oogsttentoonstelling. Ik had  ze in en een krantje gevouwen en in de groentenla bewaard.
Van vorig jaar had ik nog veel zelfgemaakte appelsap. Die kon ik ook gelijk opmaken.
En op internet kwam ik een simpel recept tegen (smulweb)

Ingrediënten

  • 1,2 Kilo Stevige appels
  • Rasp van een citroen
  • Sap van een citroen
  • 750 Milliliter Vers appelsap (ja uit eigen tuin dus!)
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 5 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Appels schillen en het klokhuis verwijderen. De appels vervolgens in plakjes of partjes snijden. Citroen dun raspen en uitpersen. In een pan citroensap, citroenrasp, appelsap, en de appels aan de kook brengen, en 10 minuten zachtjes laten koken. De geleisuiker erdoor roeren en nogmaals 10 minuten zachtjes laten koken. De marmelade in de jampotten gieten tot aan de rand. Deksel erop draaien en met de deksel naar beneden op een schone theedoek plaatsen. Gedurende 5 minuten laten afkoelen, dan de jampotten weer omdraaien en nog een uur laten afkoelen.

Een simpel gerecht dus, de volgende keer ga ik er mierikswortel, kaneel, gember, rozijnen en/of rum toevoegen!