Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje en radijs. Het heeft net zoals het raapsteeltje een mild peperige smaak.  Ik zaai Mizuna het hele jaar door, zelfs in de winter oogst ik deze.

Ik vind het zaaien in een pot het makkelijkste, dat knipt zo lekker en heeft amper onkruid tussen de blaadjes. Natuurlijk is het lekker in een salade en als topping in de Japanse soep Ramen. Ik maak er in ieder geval altijd Kimchi van Mizuna

Hier het recept, uit Rijke Oogst van Alys Fowler

Ingrediënten:

  • 200 gram Mizuna
  • Grof zeezout
  • 3 teentjes knoflook
  • Gemberwortel, 5 cm geschild en geraspt
  • 3 tl Koreaanse chilipoeder (of andere chilipoeder)
  • 1 el rijstebloem of patentbloem
  • 2 tl sesamzaadjes, droog geroosterd
  • 4 lente-uitjes (jonge prei o.i.d.) in stukjes van 5 cm.
  • Gesteriliseerde pot, ik gebruik een zuurkoolpot of de Rotpot (te koop oa. Bij Dille en Kamille).

Was de Mizuna en snij deze in stukjes van 5 cm. Strooi er zout over om het zacht te krijgen.  Ongeveer een uurtje. Spoel het af als het te zout is.

Meng knoflook, gember, chili, rijstebloem met een beetje water tot een pasta.

Voeg de sesamzaadjes toe.

Meng deze pasta met de Mizuna en lente-ui.

Stop het mengsel in de pot en verzwaar dit met bijvoorbeeld stenen totdat alles onder staat. Zet de pot op een koele donkere plek (14 graden als het kan) en proef dit na drie dagen. Is het lekker, bewaar deze in een potje in de koelkast. Nog niet op smaak: nog even laten fermenteren dus.

Ja en wat doe ik ermee?

Lekker op een boterhammetje kaas, bij Aziatische gerecht of zomaar iets uit ’t potje snoepen.

Door Inge Hoefnagel