Slim hergebruik van plastic flesjes

Plastic flessen …. wie heeft ze niet? Ze zijn in de tuin voor diverse doeleinden te gebruiken. Hieronder enkele ideeën:

Als minikasjes (met de hals er nog aan)
Neem hiervoor liefst de doorzichtige flessen van 1 of 1,5 liter. Haal de bodem eraf. Zet het flesje over een jonge zaailing of over ingestrooid zaad. De fles fungeert dan als minikas en als je geluk hebt, houdt het ook slakken op afstand. De plantjes hebben dan een snellere start. Vergeet niet de dop eraf te halen zodat de regen er wel bij kan komen. Hou de aarde binnenin de fles voldoende vochtig.
Je kan eventueel ook het bovenstuk eraf halen, zodat er een plastic koker overblijft die je over de zaden/zaailingen zet. De regen kan er makkelijker bij, maar het biedt minder bescherming tegen kou of slakken.

Als kweekpotjes
Gebruik het onderste deel van de flesjes om (groente)plantjes op te kweken. Vergeet niet om afvoergaatjes in de bodem te maken voor een teveel aan water. Hiervoor zijn de kleine flesjes heel geschikt.
Je kan van de grotere flessen ook een bloempot met hydrosyteem maken, zoals op deze foto te zien is. De top van de fles met daarin de aarde zit ondersteboven in de bodem. In de aarde en door de dop heen zit een draad dikke wol die het water opzuigt voor de plant.

https://www.ecostyle.nl/

Als net- of vliesdoekbeschermer op bamboestokjes
De top van het flesje met dop erop hang je op een bamboestokje waar een net of vliesdoek overheen moet om planten te beschermen. Het flesje voorkomt dat het net over het bamboestokje naar beneden zakt of dat het vliesdoek door het stokje wordt beschadigd. Voor dit doel worden ook wel kleine bloempotjes gebruikt.

Als watergeefsysteem
Via internet kan je diverse soorten pinnen kopen om op de flessen te schroeven. Je haalt de bodem van de fles. De fles met pin steek je in de grond naast de plant die water nodig heeft. Nu vul je de fles met water. Via de pin wordt het water langzaam aan de plant afgegeven.

https://www.tuinadvies.nl
https://www.fruugo.nl
https://www.tuinadvies.nl/druppelaar

Als voedersilo
Ook via internet te koop: een voedersilo voor vogels. Neem hiervoor de 1 of 1,5 liter flessen, vul deze met vogelvoer en schroef de voedersilo erop. Nu
ondersteboven ophangen op een katvrije plek en genieten maar. Of maak er zelf eentje mbv houten lepels.

https://www.tuinadvies.nl/voederfles

Als plantensproeier
Bij BOL.com kan je plantensproeiers kopen die je op de fles kan schroeven.

Ook zijn er op internet nog veel meer toepassingen te vinden, zoals voorbeelden voor verticaal tuinieren.

En – nog origineler – er zijn ook mensen die er een kasje van hebben gemaakt. Volg hiervoor deze link, Op deze site staan ook nog andere leuke tips voor het toepassen van PET flessen.