Iedere zomer vliegen er wel wespen rond en heb je er meer of minder last van. Meestal worden ze pas echt irritant als de zomer op zijn eind loopt en ze op etensrestjes en zoete drankjes afkomen. Het is lang niet altijd duidelijk waar ze hun nest hebben.

In het voorjaar ontdekte ik dat er in onze tuin wespen kropen uit een gaatje in de grond onder een boom. Van een wespennest onder de grond had ik nog nooit gehoord maar via het internet kwam ik te weten dat dit, net als andere holtes zoals in de spouwmuur of onder de dakgoot, ook een favoriete plek voor wespen is. In ons geval ging het om een verlaten muizenhol. Bij nadere beschouwing bleek er ook een hele vluchtroute te gaan, van en naar het muizenhol. Deze luchtbrug liep precies over het grasveld. Aanvankelijk hadden we er eigenlijk weinig last van, als je je voorzichtig verplaatste was er niets aan de hand.

Toch besloot Piet, mijn man in te grijpen. Hij legde een flinke stoeptegel over het gat. Dat was geen goede beslissing…. De opgesloten wespen konden er weliswaar niet meer uit maar de terugkerende wespen konden er ook niet meer in en vormden al gauw een boze, dreigend zoemende zwerm boven de stoeptegel. Het leek ons verstandig om de tuin maar voor enige tijd te verlaten.

Na een paar dagen bleken de wespen hun nadeel in een voordeel veranderd te hebben. De opgesloten wespen hadden zich een weg naar buiten gegraven en gebruikten de tegel nu als riante toegangspoort. De luchtbrug was weer helemaal intact. De levenscyclus van een wesp.In het vroege voorjaar ontwaakt de koningin uit haar winterslaap en gaat op zoek naar een geschikte plek voor een nest. Ze bouwt dat van afgeknaagd hout waar ze een papier maché achtige pulp van maakt. Ze is in het voorafgaande jaar bevrucht en gaat eitjes leggen in het nieuw aangelegde nest. Deze eitjes komen ongeveer halverwege mei uit. De wespen die hieruit tevoorschijn komen zijn de zogeheten werksters. Zij breiden het nest verder uit en verzorgen de koningin. De koningin blijft eitjes leggen en zal het nest niet meer verlaten.

Later in de zomer, in augustus en september komen er mannelijke en daarna vrouwelijke wespen uit deze eitjes. De nieuwe vruchtbare vrouwtjes zijn de toekomstige koninginnen. Zij verlaten het nest om te paren en op zoek te gaan naar een plek om te overwinteren. De mannetjes sterven kort na de paring. Ook de andere bewoners van het nest, de koningin en de werksters sterven in de herfst. Op de plaats van dit nest zal geen nieuw nest meer komen.Waarom zijn wespen aan het eind van de zomer lastig en agressief?De werksters verzamelen eiwitrijk voedsel zoals insecten, kadaverresten, rupsen en vleesrestjes om de larven in het nest te voeden. De larven scheiden een zoete stof af waarmee de werksters zich weer voeden. Als aan het eind van de zomer alle larven volgroeid zijn moeten de werksters die zoete stof ergens anders halen. Ze komen dus af op limonade, fruit, etensrestjes en vuilnisbakken.Hoe irritant wespen ook mogen zijn ze hebben natuurlijk ook hun nuttige kanten. Ze vangen en eten namelijk weer andere vervelende insecten zoals muggen en vliegen. Een nest van 5000 wespen kan in een week wel een half miljoen vliegen en 130.000 muggen verschalken.

Daarom volgen hier wat tips om wespen te ontmoedigen om in je tuin te komen zonder ze meteen van het leven te beroven.

  • Wespen hebben een hekel aan rook. Door wierookstokjes aan te steken kun je ze op een afstand houden.
  • Wespen zijn territoriaal ingesteld. Door een nep nest op te hangen kun je ze laten denken dat je tuin al bezet is. Dit soort nesten zijn te koop of je kunt ze zelf maken. Zo’n nest moet al wel vroeg in het voorjaar worden opgehangen.
  • Een oude truc is schijfjes citroen of sinaasappel met kruidnagel erin gestoken op de tafel te zetten.
  • Twee manieren die voor ons zelf ook minder aangenaam zijn: je tuintafel insmeren met azijn, wespen hebben namelijk een enorme hekel aan de zure lucht. Om dezelfde reden kun je kommetjes met ammonia in je tuin zetten.
  • Wat gemalen koffie op een schoteltje aansteken en verbranden. De geur hiervan kunnen wespen ook niet waarderen. Het ophangen van wespenvallen wordt afgeraden omdat die juist wespen aantrekken met de zoetigheid die erin zit.

Een wespennest verwijderen

 

  • Omdat het zelf verwijderen van een wespennest niet zonder gevaar is wordt op alle geraadpleegde sites met klem aangeraden een professional in te schakelen zeker als het nest op een moeilijk bereikbare plek zit. Maar mocht je dit toch zelf willen aanpakken………
  • Doe het dan s ’avonds dan zitten alle wespen in hun nest.
  • Draag beschermende kleding en bedek ook je gezicht.
  • Zorg ervoor dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
  • Gebruik een officieel bestrijdingsmiddel dus géén kokend water of zand in het nest gooien!!!
    • Officiële bestrijdingsmiddelen zijn te koop als schuimspray of als poeder.
    • De spray is het best te gebruiken als de opening van het nest aan de onderkant zit. Het poeder wordt gebruikt als de opening aan de bovenkant zit.

 

Hoe is het nu afgelopen met ons wespennest…..

Omdat er op ons grasveld vaak mensen liggen te zonnebaden en kinderen er spelen hebben we toch besloten voor de drastische methode. We hebben een professional laten komen van Maasstad “faunabeheer” omdat het wat positiever klonk dan “ongediertebestrijding”. Dit om het geweten te sussen want het effect was hetzelfde. Hij heeft poeder in opening gespoten. De wespen binnen gingen meteen dood en de nog uithuizige wespen namen het poeder mee naar binnen en legden ook al snel het loodje. Een dag later viel er geen wesp meer te bekennen. Een tijd later was ik toch nieuwsgierig wat er onder de tegel te zien zou zijn. Onder de kleine ingang bleek wel een gat van zeker 75 cm. diep te zitten. Helaas heb ik niets meer van de houtvezelachtige constructie terug kunnen vinden.

Door Liesbeth Benneheij

De gegevens voor dit verhaal heb ik gehaald van diverse sites over wespen op internet