Griekse Dolmades van druivenbladeren uit de tuin van Marian Puntman van tuin 147

De benodigdheden:

  • druivenbladeren
  • 1 pond gemengd gehakt
  • 3 of 4 lenteuitjes kleingesneden of 1 grote ui welke je grof raspt
  • ± 5 takjes munt fijn gesneden
  • beetje gesnipperde peterselie
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 eetlepels bloem
  • teentje knoflook
  • klontje roomboter
  • 1 à 2 citroenen

Vulling maken: Meng het pond gemengd gehakt en 5 min. gekookte risottorijst met de klein gesneden lente uitjes of grote ui die je grof raspt, de 5 takjes fijn gesneden munt, gesnipperde peterselie, peper, zout en geperste knoflook. Alles goed door elkaar kneden, met eventueel een ei en een flinke scheut olijfolie.

Leg op ieder open druivenblad een balletje van het geknede ‘deeg’, vouw het blad dicht, leg het in een niet te grote pan. Nadat alle bladeren gevuld zijn en in de pan tegen elkaar gelegd zijn, dek het af met een schotel of bordje, druk een beetje aan of verzwaar het met iets, laat er water op lopen tot alles net onder staat. Kook, terwijl de hittebron op zijn laagst staat, ruim 1 uur.

Avgolemono saus (om er overheen te doen): Smelt een klont boter, laat erin 2 afgestreken lepels bloem langzaam ‘oplossen’. Giet al roerend de bouillon van de druivenbladpakketjes erbij, maak er een gladde saus van.
Klop apart hiervan 2 eieren, met sap van 1 of 2 citroenen, schuimig, voeg dan de warme saus erbij, blijf kloppen, tot het tegen de kook aan zit, laat het NIET koken, anders gaat het schiften.

Kali orexi!