Deze keer in ‘inspiratie op de tuin’het keramische werk van Arja Hoogstad.

Arja studeerde aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vormgeving. Overal speurt ze naar patronen en structuren. Die ontdekt ze evengoed in haar moestuin als in de sociale netwerken van de wijk waar ze woont. Soms ontdekt ze op die manier gekke verbindingen waar ze anders niet op zou zijn gekomen.

Het basismateriaal is porselein- en steengoedklei. Vaak een mengsel. Vroeger vormde ze haar werk met de hand. Om tot uitdrukking te brengen dat de natuur voor haar een belangrijke inspiratiebron is, ging ze op zoek naar andere werkwijzen. Tegenwoordig assembleert ze complexe objecten uit grondvormen die ze direct aan de natuur ontleent.

Voor de grotere vormen maakt Arja drukmallen. Zo legt ze de contouren vast van fruit en groenten: courgettes, vleestomaten, komkommers, pompoenen, Surinaamse aardappels: het liefste de ‘misvormde’ die ze in haar moestuin vindt en bij de buitenlandse groenteboer op de markt.

In het keramisch object is niet per definitie herkenbaar welke vruchten of groenten zijn gebruikt, al is de relatie met de natuur steeds zichtbaar.

De basis voor dit artikel is gehaald uit de kleine K, een online keramiektijdschrift. Met aanvullingen van Arja zelf.

Door: Inge Hoefnagel