Op 11 juli zijn Anne Karin en Birgit samen tot nieuwe voorzitter gekozen van onze vereniging. Als achtarmig voorzitter kunnen we de nodige daadkracht van ze verwachten. Tijd om kennis te maken met de persoon achter de functie. Wie is Anne Karin ten Bosch?   

Hoe omschrijf je jezelf als type tuinier?

Geen idee welke types er zoals zijn. In de loop der jaren ben ik steeds meer gegroeid in het tuinieren op een volkstuincomplex. We woonden vroeger op het platteland en hadden thuis een groot stuk land, met schapen en een paard en ook een tuin, maar toch iets heel anders dan een volkstuin. Mijn vrouw is wel opgegroeid in een schitterende tuin en moestuin en heeft zeg maar ‘aangeboren’ groene vingers. De eerste jaren ben ik druk geweest met het huisje en ik ben begonnen met dahlia’s. De borders doet mijn vrouw meestal. Dit jaar hebben we de slootkant eens grondig aangepakt en aan de ‘achterkant’ een lange plantenbak en een moestuinbak gemaakt. Na acht jaar op deze tuin weet ik eindelijk een beetje hoe het seizoen verloopt en wat handig is om te doen in het voorjaar en najaar enzo. Ondertussen wordt onze dochter ouder en ook daardoor veranderen onze activiteiten, kortom: ik ben geen ’type tuinder’, maar verander mee met de jaren en de groeiende ervaring. Wel heb ik ontdekt dat ik het verenigingsleven waardevol vind en dat had ik niet van te voren gedacht.

Wat is je tofste tuin-herinnering tot nu toe?

Wakker worden op de tuin en met blote voeten door het natte gras, luisteren naar de vogels in de ochtend, de eerste echte oogst en eigen appels, buiten douchen onder de koude tuinslang omdat de douche het niet doet, de najaars-tentoonstelling in een schitterend decor.

Hoe wil je als gedeeld voorzitter jullie taken verdelen?

We hebben allebei heel verschillende kwaliteiten en Birgit heeft al eens in het bestuur gezeten en zet haar ervaring meteen in. Ik  werk me nu in en, verdiep me in de taken die erbij horen en zal me sowieso bezig houden met de contacten met andere verenigingen, de AVVN, de Tuinkring en de gemeente en hoop bij te dragen bijvoorbeeld aan het behoud van ons tuincomplex in alle veranderingen in de stad. Daarbij willen we samen met het bestuur onze schouders zetten onder het vergroten van de betrokkenheid van (nieuwe) tuinleden bij het onderhoud van het complex en de activiteiten van de vereniging.

Is er onderwerp waar jullie nu meteen mee aan de slag willen?

Birgit heeft een enquête uitgezet en we zijn heel benieuwd naar de respons.

Wat zien jullie voor rol weggelegd voor Volkstuinverenigingen in Rotterdam in 2030?

De Corona pandemie heeft laten zien hoe belangrijk buitenruimte en groen is voor de stad. Hopelijk kunnen we dat inzicht vasthouden en de volkstuincomplexen betrekken bij een brede groene rand rondom de binnenstad en ervoor zorgen dat deze grond niet geofferd wordt voor woningbouw, maar juist ruimte geeft aan de bewoners van hoogbouw en uit de binnenstad. Ik denk dat alle tuinders zich deze zomer de koning te rijk hebben gevoeld met hun tuintje en ik hoop dat meer mensen hebben ontdekt dat het leuk is om hier te wandelen. We dragen bij aan biodiversiteit en samen met andere parken ook aan aaneengesloten groen, essentieel voor een gezonde omgeving.

Anne Karin ten Bosch,  voorzitter VTV Blijdorp