Deze boterbloem lijkt veel op de Scherpe boterbloem, die ook in grasland en bermen groeit. Maar de Scherpe (die in de Vlindertuin staat) maakt geen uitlopers. De Kruipende (vandaar zijn naam) doet dat dus wel en bedekt op die manier snel hele stukken grond en gaat daarbij ook over en door andere planten heen. Om ze dan nog te verwijderen, is een hele klus.

De uitlopers gaan bovengronds, maar de beworteling natuurlijk niet en die wortels zitten zeer stevig verankerd. Als je zo’n stuk hebt gerooid, blijf je zitten met een kale plek in je border of grasveld. De gele bloemetjes leken dan wel heel mooi, maar schijn bedriegt. Wil je toch boterbloemen, vraag dan een handvol zaden van de Scherpe boterbloem. Dat is een mooie hoge vaste plant die niet aan de wandel gaat.

Onderscheid Scherpe en Kruipende boterbloem: de kruipende heeft bladeren die in 3 ingesneden lobben zijn verdeeld en waarvan de middelste lob altijd een steeltje heeft. Ook zijn de bladeren breder dan van de Scherpe boterbloem. Bij twijfel: vraag het aan iemand van de tuincommissie of stuur een duidelijke foto van het blad.