Laat de maker in jou zien! Creatieve middag, 7 mei 2024

Doordat het ineens zonnig is, kan er deze middag buiten, op het kantineplein, van alles ‘gedeeld’ worden. Ruim tien tuinders maken elkaar deelgenoot van het makingsproces rond hun creaties. Sommige daarvan zullen binnenkort op de Kunstig Gemaakt – tentoonstelling te zien zijn. Enkele deelnemers gaan ter plekke aanschouwelijk te werk. Alles onder het genot van onderlinge traktaties, waaronder de zelfgemaakte kruid- en appelcakes van Annemarie, de initiatiefneemster. Joke voorziet ons van thee en koffie.

We beginnen bij Liesbeth die niet alleen een aantal gebreide dieren heeft meegebracht, maar ook door haarzelf vormgegeven knuffelboeken waarin afbeeldingen van deze knuffels ingenieus verwerkt zijn in de plaatjes bij de verhalen.

Dan komt Jeanette,met haar sfeervolle dubbele wenskaarten. Ze maakt gebruik van bestaande illustraties of maakt zelf tekeningen. ‘Het is leuk om iemand in deze tijd een kaart te sturen.’

Annie heeft meegebracht wat je maar kunt breien onder het televisie kijken: een sjaal, pannenlappen, sokken, een kruikzak en … een telefoonhoesje in wording dat ook nog vervilt gaat worden.

Joke breit in het geheim een lichtgroene trui met ingewikkelde kabels voor iemand. ‘Breien is therapie voor me. He gaat erom dat ik ’s avonds blijf zitten.’

Viola draagt als corsage een door haarzelf geborduurd logo (met het getal 90 erin), op basis van een ontwerp van Joey en Linda. Ze maakt een filmimpressie van ons.

Bri heeft een collage in wording van een schapenschedel meegebracht. Hieraan is een I-Pad tekening voorafgegaan. Een map met door haar zelf gekleurde vellen rijstpapier is haar schatkamer. ‘Het is eigenlijk mozaïeken met papier, wat ik doe.’

Hens heeft al een soort stijfsel aangemaakt en blaast nu een rode ballon op. Deze grote ballon zal straks als mal dienen voor een lampenkap uit (afval)materiaal, zoals oud papier, schoongespoelde theezakjes of repen keukenpapier.

Joka toont vier kleurige ‘geborduurde schilderijen’ in afwisselende steken. Ze werkt op basis van foto’s: eigen natuurfoto’s of foto’s van werk van anderen. Blankhouten , zelf gemaakte lijsten maken de werkstukken af.

Annelies heeft een hondje meegebracht van een soort papier-maché. Het frame van dit hondje bestaat uit platte, uit karton geknipte vormen ( pootjes, romp, kop, staart) waar dan papier-maché dik op wordt aangebracht. Daarna volgt de beschildering.

Diet werkt vaak in inkt en aquarel. Ze toont afgemaakte en onaffe pentekeningen van kleine, herkenbare scènes waarin licht karikaturale mensjes en/of dieren figureren. ‘Je kunt jezelf en iedereen niet altijd serieus nemen.’

Annemarie laat het oude kookboek van haar oma zien, dat van haar moeder en ook haar eigen verzameling recepten. Ze onthult een geheim ‘ingredient’ in de kruidcake: zelf geprepareerde olie met calendula om het bakblik mee in te vetten.

Als de zon achter de kantine verdwijnt, komt er een einde aan deze interessante middag.

Tekst: Diet van Velzel