Ode aan de rode biet.
Altijd een succes in de moestuin, zelfs als de tuin deze herfst 20 cm onder water komt te staat, de oogst was geweldig. Dus: Ode aan de rode biet. Ook in geel en witte met rode/gele cirkeltjes te zaaien; ik ben reuze blij met mijn bieten in de moestuin. Al vanaf mijn eerste moestuinseizoen.

Makkelijk te zaaien of in stekjes te koop op de Blaakmarkt in Rotterdam, een welkome afwisseling voor de schaarse oogst in de winter. Een ander smaakje tussen de kolen en aardappels door.Bietenstamppot met walnoot en geitenkaas, bieten met haring,… variaties genoeg te vinden op internet. En als ik klaar ben met deze gerechten maak ik een bietencocktail: met bietjes, basilicum, balsamicoazijn en citroensap bijvoorbeeld. Met de sapcentrifuge. Powerjuice! Met de biet kom ik de winter door.
Op internet staat steeds weer: De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rodebietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt. Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Nu is ook vast komen staan dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is.
En ook in de alom besproken voedselzandloper zullen de bieten het goed doen. Maar dat is niet mijn reden om deze bieten te eten: hun aardse smaak, de diep rode kleur en winterse traktatie als je geen eten uit landen ver weg wilt halen, zijn voor mij de reden dat ik deze bieten aanbid.

Bieten worden ook gekookt verkocht en zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Maar pas op, vaak zijn ze in azijn verpakt. En lekker zijn ze niet, zeker als je bieten vers geproefd hebt. Maar je kunt de bieten ook zelf kweken en daarna koken: in kokend water met zout of in 30 minuten in de snelkookpan. Of met balsamicoazijn en tijm in de oven in aluminiumfolie. Reken per persoon op 200 tot 250 g verse bieten. Verse bieten moeten bij voorkeur snel na aankoop worden gegeten anders drogen ze uit. Het loof van jonge bietjes kan heel goed als salade worden gegeten.

Inge Hoefnagel, tuin 97

Een recept dat op mijn verlanglijstje staat om te maken:
Bieten in een zoutkorst
Verhit de oven tot 150 °C. Schep de helft van 1,5 kg grof zee- zout op een bakplaat; de laag moet 4 cm dik zijn. Leg er 1 hele, rauwe, ongeschilde rode biet van circa 450 g op. Bedek hem helemaal met het resterende zout en zet hem minstens 30 minuten in de oven. Dien de bieten in het zout op en ver- breek de korst aan tafel. Snijd hem in gelijke stukken en zorg dat de schil achterblijft. Besprenkel de bieten nog warm met een oude balsamicoazijn.
Bron: http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/bieten/