Oogstfeest in een nieuwe jas

Oogsttentoonstelling 2015

Op zaterdag 14 september organiseren we de hele dag een oogstfeest, dit jaar in een nieuw jasje. We hebben maar liefst drie activiteiten waar je met je oogst aan mee kan doen en om 18:00 kan je meedoen aan het gezamenlijke Bring-Your-Own-Dinner.
Allereerst is er natuurlijk de oogsttentoonstelling waar je kan pronken met eigen vers fruit, groenten, bloemen en planten. Daarnaast is er een proeverij waar je met je zelf ingemaakte oogst aan mee kan doen en we organiseren een zaden ruilbeurs. Rond 20:00 uur is er als kers op de taart een lampionnenoptocht voor iedereen van 0-100 jaar. Om 17:00 gaan we de lampionnen maken op het plein.

Allereerst is er natuurlijk de oogsttentoonstelling waar je kan pronken met eigen vers fruit, groenten, bloemen en planten. Daarnaast is er een proeverij waar je met je zelf ingemaakte oogst aan mee kan doen en we organiseren een zaden ruilbeurs. Rond 20:00 uur is er als kers op de taart een lampionnenoptocht voor iedereen van 0-100 jaar. Om 17:00 gaan we de lampionnen maken op het plein.

Oogsttentoonstelling 2015

Inleveren oogst, oogstproducten en zaden op vrijdag 13 september van 10:00 – 12:00 uur en van 15:00 – 19:00

We proberen wat nieuwe dingen uit in dit oogstfeest. Laat ons vooral weten wat je mist en wat je leuk vindt; wie weet komt het er volgend jaar (weer) bij! Voor de oogsttentoonstelling zijn er bijvoorbeeld minder categorieën.

Als je geen eigen oogst en oogstproducten hebt, kom dan vooral wel kijken, proeven en geef je op voor het Bring-Your-Own-Dinner; het wordt een gezellige en feestelijke dag!

Van 10:00 – 16:00

De tentoonstelling
Het oogstfeest is wat later dan normaal en het seizoen was niet bepaald gunstig (en er zijn nog steeds te veel slakken) maar laat op 14 september zien wat je hebt kunnen oogsten! Je mag je eigen oogst mooi op een eigen schaal of in een mand of bak leggen en naar ons brengen of je gebruikt de witte bakjes die op vrijdag 13 september klaarliggen in de kantine op de inlevertijden. Bloemen in de eigen vaas brengen en alles op zaterdag om 16:00 weer ophalen.

Ook de Scherpslijper Robert Stoop is aanwezig van 11:00 tot 15:00 uur. Breng de messen, vermaak je op de tentoonstelling en neem alles met geslepen kantjes weer mee naar je tuin!

De proeverij
Dit jaar dagen wij de culinaire tuinder uit om zijn of haar lekkerste compotes, jams, chutneys, ingemaakte fruit of groente en zuren te laten proeven tijdens het oogstfeest. Elke tuin mag 2 verschillende producten inleveren die, zoveel mogelijk, zijn gemaakt van oogst uit eigen tuin.

Gedurende de tentoonstelling op zaterdag kan er door iedereen geproefd worden. “Proevers” laten een waardering achter en de tuinder met de hoogste waardering krijgt een eervolle vermelding en de mogelijkheid om zijn of haar recept in de Groene Blijdorper of op onze Facebookpagina te plaatsen.

Alle producten kunnen tijdens het inlever moment op vrijdag 13 september ingeleverd worden en op zaterdag 14 september, na de sluiting van de tentoonstelling opgehaald.

De zadenruilbeurs
Oogst je zaad van de bloemen en gewassen uit je tuin? Wil je een keer uitproberen hoe andere bloemen in jouw tuin passen, nieuwe groenten proeven? Koop je ook elk jaar groenten- of bloemzaden maar krijg je ze nooit op voor de houdbaarheidsdatum? Dan heb je dit jaar de kans om je eigen zaden te ruilen voor iets nieuws! Tijdens het oogstfeest organiseren we ook een ‘ruilbeurs’ voor overgebleven en zelf geoogste zaden van groenten en bloemen. Wil je meedoen, kijk dan op de site naar de instructies en haal op tijd zakjes in de winkel!

Om 18:00 samen eten Bring-Your-Own-Dinner
Kook, bak, braad en maak dubbel zoveel. Eet dan ook mee van de lekkernijen van anderen. Geef je op via keuken@vtvblijdorp.nl, en laat weten wat je maakt en met hoeveel personen je komt. We zien uit naar een mooi gezamenlijk diner!

Om 17:00 Lampionnen maken
Op het kantineplein: neem je eigen jampot of conservenblikje mee en tover hem zelf, met hulp van professionele begeleiding om in een lampion met ECHTE kaars. Opgeven hoeft niet.

Om 20:00 Lampionnen optocht en verlichtte tuinen
Ouderwets gezellig lopen we met z’n allen over het complex, dus help mee een sprookjessfeer te creëren en verlicht je tuin.

Nieuwe categorieën

Er zijn voor de nieuwe oogsttentoonstelling 6, wat ‘ruimere’ hoofdcategorieën gemaakt, zie hieronder, genummerd 1-6. Onder vrijwel elke hoofdcategorie zijn sub-categorieën, die hebben een letter. In één sub-categorie zitten dan weer de verschillende gewassen, zie ook het plaatje met groente oogst categorieën.

Per hoofdcategorie 1 t/m 6 zijn er nog steeds fijne tegoedbonnen te winnen, die je in kan wisselen in de tuinwinkel.

Regels voor de Nieuwe Oogsttentoonstelling

Categorie 1 = Oogst uit eigen tuin van groente en aardappelen.

Per soort groente of fruit uit één sub-categorie lever je maximaal 1 schaal in per tuinnummer. Een voorbeeld:
Uit de subcategorie 1B = Peulgewassen breng je bijvoorbeeld max. 1 schaal met tuinbonen, MAAR je kan ook 1 schaal boterbonen én 1 schaal peulen én 1 schaal sperziebonen inleveren. Nieuw is dat je ook 1 schaal mag maken waarop je verschillende bonen en peulen uit je tuin mooi bij elkaar rangschikt.

1A = Kolen
1B = Peulgewassen
1C = Aardappels en
1D = Wortel-Knolgewassen
1E = Vruchtgewassen
1F = Bladgewassen
1G= Nieuwe en (oude) gewassen die (nog) niet op de lijst staan
Per soort gewas in één sub-categorie max 1 schaal/mand/bak/krat per tuin, zie ook uitleg hierboven.

Categorie 2 = Fruitteelt

2A = Hard Fruit (appels, peren, etc)
2B = Zacht fruit (pruimen, rood fruit etc.)
2C = Druiven Wit binnen/buiten
2D = Druiven Rood binnen/buiten
Per soort appel/peer/pruim/etc max. 1 schaal/mand/bak/krat per tuin

Categorie 3 = Noten, Eetbare zaden en Kruiden

1A = Noten en eetbare Zaden
1B = Kruiden (vers en gedroogd)
Per soort noten/zaden/kruiden maximaal 1 schaal

Categorie 4 = Creatief met oogst

Alles wat je samenstelt en creëert met je eigen oogst en wat uit meer dan 1 categorie bestaat en/of waarin ook andere materialen verwerkt zijn. Fruit- en groenteschalen, vrije expressie, oogstbouwwerken, mix van bloemen, fruit en planten: het mag allemaal.
Max. 2 stuks per tuinnummer

Categorie 5 = Bloemsierkunst (liefst uit eigen tuin)

5A = bloemstuk op oase
5B = bloemschikken op de vaas (gemengd of van één enkele soort) Let op: per subcategorie A of B max. 2 stuks inleveren per tuinummer

Categorie 6 = potplanten (zelf op/gekweekt)

Planten, cactussen, vetplanten groot en klein, maar wel (op)gekweekt in eigen tuin. Per tuinnummer 2 stuks.

Zadenruil

Tijdens het oogstfeest organiseren we een ‘ruilbeurs’ voor overgebleven en zelf geoogste zaden van groenten en bloemen.

Hoe het werkt:

  • Haal het benodigde aantal zakjes vanaf zaterdag 24 augustus tot woensdag 11 september in de tuinwinkel.
  • Vul je naam in op een bijliggende lijst en noteer het aantal zakjes dat je wil gaan vullen.
  • Op de zakjes vul je duidelijk de naam in van de desbetreffende plant, liefst Nederlands én Latijn.

Op vrijdag 13 september lever je de zakjes met droog zaad in bij de kantine:

  • Vul daar op het formulier in hoeveel soorten zaad je wilt ruilen en of het bloemen of groenten zaad is.
  • Je krijgt een tegoedbon voor het aantal zakjes dat je inlevert.
  • Tijdens het oogstfeest staat er een tafel met het hele aanbod. Je kunt net zoveel zakjes ander zaad kiezen als er op je tegoedbon staan.
  • Wat overblijft, kun je ophalen op zaterdag om 16 uur, bij de afsluiting van het Oogstfeest of je laat het liggen, dan is het voor de tuincommissie.

Dit is een mooie mogelijkheid om wat nieuwe plantensoorten uit te proberen in je tuin. Een prettige bijkomstigheid is dat je weet dat de desbetreffende plant het goed doet op het complex, al blijft het natuurlijk afwachten of het ook in jouw tuin gaat groeien.

Reclaim the Seeds

Dit is een actie die begonnen is als protest tegen de EU-zadenwetgeving (2016). Een van de doelen is om meer aandacht te krijgen voor agrarische biodiversiteit. Het is misschien wat veel gezegd voor deze zadenruil, maar als je wilt kun je dit ook nog zien als een klein protest tegen de patenten op gewassen en zaden waarmee grote bedrijven tegenwoordig werken

De proeverij

Dit jaar dagen we wij de culinaire tuinder uit om zijn of haar lekkerste compotes, jams, chutneys, ingemaakte fruit of groente en zuren te laten proeven tijdens het oogstfeest. Elke tuin mag 2 verschillende producten inleveren die, zoveel mogelijk, zijn gemaakt van oogst uit eigen tuin. Gedurende de tentoonstelling op zaterdag kan er door iedereen geproefd worden. “Proevers” laten een waardering achter en de tuinder met de hoogste waardering krijgt een eervolle vermelding en de mogelijkheid om zijn of haar recept in de Groene Blijdorper of op onze Facebookpagina te plaatsen. Alle producten kunnen tijdens het inlevermoment op vrijdag 13 september ingeleverd worden en op zaterdag 14 september, na de sluiting van de tentoonstelling weer worden opgehaald.