Project Wildcamera in Rotterdam

Ongemerkt hebben we meer dierlijke tuinbezoekers dan we zelf denken. Met name zoogdieren zien we maar zelden door hun teruggetrokken en meestal nachtelijke leefwijze. Het Project Wildcamera probeert in stedelijk gebied van Nederland de zoogdieren die op de grond leven in beeld te krijgen. Rotterdam doet ook mee aan dit project.

Tachtig tuinen doen mee

Rotterdam is ecologisch gezien divers en afwisselend. Dit geldt ook voor de zoogdierenfauna en binnen de gemeentegrenzen zijn in totaal al 45 soorten vastgesteld. Onder begeleiding van vier vrijwilligers reizen nu een jaar lang acht wildcamera’s door de gemeente om de geheime bezoekers van achtertuinen vast te leggen. Tachtig tuinen worden elk een maand gemonitord, variërend van grotendeels betegelde tuinen in Pendrecht tot halve landgoederen in Hillegersberg, en van tuinen bij de zanderige duinen in Hoek van Holland tot de veengronden van Nesselande.

Speciaal fototoestel

De wildcamera is een fototoestel met een bewegingssensor waarmee alles wat de lens passeert automatisch wordt vastgelegd. De camera is voorzien van een infraroodlicht zodat ook nachtelijke opnamen mogelijk zijn. Alle tuinen worden op dezelfde manier onderzocht. In een rustig hoekje wordt de camera geplaatst. Twee meter hiervan wordt een geperforeerd blik sardines gezet dat dient als geurstation. De opstelling blijft vervolgens een maand onaangeroerd staan. De wildcamera maakt gemiddeld 5.000 foto’s. Na afloop haalt de vrijwilliger de camera weer op en bekijkt de beelden samen met de bewoners.

Onverwachte tuinbezoekers

Hoewel de verzamelde gegevens nog niet diepgaand zijn geanalyseerd, zijn er al een aantal interessante bevindingen te melden. Vossen blijken in Hoek van Holland regelmatige tuinbezoekers. Steenmarters leven wel op Zuid, maar zijn boven de Nieuwe Maas nog niet gesignaleerd.

Waar veel deelnemers met name van opkijken is het flink aantal onbekende huiskatten die ’s nachts door hun tuin zwerft.

Het project is een samenwerking van Bureau Stadsnatuur Rotterdam met onder andere de Zoogdierenvereniging en Wageningen University & Research. Na afloop van het hele veldwerk worden de resultaten geanalyseerd en gepubliceerd.

Hennie van Elderen

Bron: Straatgras, december 2017