Slakken uit eigen tuin eten? Daar moeten we meer van weten!

Zoveel slakken vorig jaar en ook dit jaar wordt op de tuin weer van alles aangevreten. Je eet garnalen, oesters, mosselen, kikkerbilletjes, dus waarom geen slakken? In sommige landen is het een delicatesse en wildplukken is hot. We gaan een keer voor een niet-vegetarische oogst op ons tuintje.

De meeste slakken uit eigen tuin zijn niet eetbaar en we nemen geen risico. De Segrijnslak ofwel Petit Gris (Helix Aspersa Aspersa) is voor consumptie geschikt en we verzamelen alleen deze soort. Na een paar weken zit ons plastic emmertje met gaatjes behoorlijk vol.

De slakken eten alle planten en soms ook giftige soorten, dus de slakken kunnen zo niet de pan in. Ze moeten eerst worden “ontgift”; het darmkanaal van de slakken moet leeg. Als voer krijgen ze in het begin neutraal voedsel zoals zevenblad, kruiden en sla. Om de paar dagen wel vers groen in een schoongemaakt emmertje, want het wordt erg smerig met al die uitwerpselen. Veelal wordt ook bloem aangeprezen om de darmen schoon te maken. Als we genoeg slakken hebben verzameld, gaan we hierop over. De uitwerpselen worden wit en daarna moeten de slakken ongeveer een week vasten. Liefst elke dag de slakken en het emmertje schoonspoelen.

Het is wat glibberig, maar het went. Na een week zijn ze klaar voor consumptie en gaan ze de vriezer in. Wel eerst de dooie en twijfelgevallen weggooien. De slakken gaan in winterrust en lijden minder als je ze dan kookt.

Bereiding
Haal zoveel slakken uit de vriezer als je nodig hebt. Was ze en doe ze in een pan met kokend water waaraan flink wat zout is toegevoegd. Kook de slakken maximaal een minuut of tien. Schep de slakken daarna uit de pan en laat ze in een bak koud water afkoelen. Verwijder met een stevige speld of een heel smal vorkje de slakken uit hun huisjes. Verwijder het zwarte uiteinde en doe ze in een bak koud water waaraan opnieuw zout is toegevoegd. Laat ze maximaal een half uur staan.

Nu opnieuw de slakken goed afspoelen onder stromend water, waarna ze gekookt kunnen worden. Maak daarvoor een mooie, volle bouillon, zodat de slakken veel smaak kunnen opnemen want zo spannend zijn ze van zichzelf niet. De bouillon trekken wij natuurlijk van de groente uit de tuin.

Kooktijd ongeveer een uur, want anders zijn ze erg taai. Nu zijn de slakken klaar voor consumptie.

We gaan een proeverij houden in de kantine. We hebben slakken met kruidenboter uit de supermarkt en onze eigen slakken.

Wie durft? Wie het eerste komt, mag proeven.

Houdt onze Facebook pagina in de gaten, daar zullen we aankondigen wanneer deze blinde proeverij gaat plaatsvinden.

https://www.kokswereld.nl/slakken/

https://prakkie.wordpress.com/2011/05/29/slakken-uit-eigen-tuin/

 

Inge Hoefnagel & Hennie van Elderen

Update 11 november; de proeverij is gehouden en de slakken waren heerlijk. Lees hieronder hoe het ging.